Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii Parteneriatului public-privat

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 00:18
1842 citiri
Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii Parteneriatului public-privat

Premierul Emil Boc a confirmat, duminica, la ProTv, ca Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat (PPP), afirmand ca acestea creeaza un cadru suplimentar pentru atragerea investitiilor in Romania, atat romanesti, cat si straine, anunta Mediafax.

"Va dau o informatie in premiera, si anume ca Guvernul a aprobat, in ultima sedinta, normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat", a anuntat premierul Emil Boc.

Surse ministeriale au declarat ca Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat, care stabileste conditiile de selectie a firmelor care vor sa participe la proiecte derulate intr-un astfel de sistem.

Conform proiectului de norme, firmele care depun oferte pentru un parteneriat public-privat vor fi selectate pe baza rezultatelor obtinute la proiecte similare din ultimii 5 ani si in urma unui audit financiar pe ultimii 3 ani, investitia fiind derulata obligatoriu printr-o companie de proiect in care investitorul este majoritar.

Principalele criterii de analiza si selectie a candidatilor cu care vor fi semnate contractele sunt scrisorile de garantie bancara sau alte dovezi de asigurare a riscului profesional, cifra de afaceri globala sau in domeniul de afaceri aferent proiectului din ultimii trei ani si un audit financiar emis de persoane autorizate, pe precedentii trei ani financiari.

Ofertantul va trebui totodata sa demonstreze ca a inteles obiectivele proiectului, prin elaborarea unui document prin care sa prezinte in concept propriu cateva elemente legate inclusiv de colaborarea cu partenerul public si valoarea estimata a investitiei, precum si ca exista un acord de principiu incheiat intre asociatii firmei interesate.

Pentru lucrari publice de interes local, precum drumuri comunale, zone de agrement, canalizare si termoficare, locuinte sociale, amenajare de terenuri cu destinatie forestiera, proiectele de parteneriat public-privat vor putea fi initiate de catre consiliile judetene, in timp ce proiectele de parteneriat public-privat pentru drumuri judetene, retele de alimentare cu apa realizate in sistem zonal, obiective turistice de interes judetean sau regional nu vor putea fi initiate decat de Guvern si ministere.

Contractele de parteneriat public-privat pot fi de tipul proiectare-constructie-operare-transfer, constructie-operare-dezvoltare-transfer, constructie-operare-transfer, dezvoltare-intretinere-operare-transfer si reabilitare-operare-transfer.

"Regimul de taxare poate reprezenta un cost aditional al investitorilor, cost care poate sa nu apara in cazul unui proiect de referinta, cum ar fi taxe funciare, taxe locale, impozite, taxe de timbru", se arata in normele de aplicare.

Unitatea Centrala pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat din Ministerul Finantelor va fi reorganizata la nivel de directie generala in subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Prin aceasta unitate va fi verificat fiecare anunt de intentie sau alta documentatie complementara transmise de catre partenerul public pentru publicare in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, in cazul in care valoarea proiectului depaseste cinci milioane euro.

Directorul executiv al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), Anca Harasim, a declarat, marti, ca proiectul legii privind parteneriatul public-privat a fost adoptat in graba, nu va produce rezultatele asteptate si chiar ar putea atrage sanctiuni impotriva Romaniei din partea Comisiei Europene.

"Este vorba de garantia de 2% ceruta investitorilor atunci cand intra intr-un parteneriat public-privat, dar si atribuirea directa a contractelor, care este atat motiv de infringement dar si exclude proiectele cu finantare europeana", a spus Harasim. Ea apreciaza ca legea ar trebui abrogata si refacuta.

Proiectul de lege privind PPP a fost promulgat de presedintele Traian Basescu la finele lunii septembrie.

Legea a fost reexaminata la cererea lui Basescu din cauza unor dispozitii care ar fi putut crea confuzie pe piata, ca urmare a neoperarii distinctiei dintre regimul juridic general prevazut de OUG 34/2006 si cel derogatoriu, prevazut de actul normativ.

Actul normativ stabileste, printre altele, modul de finantare a proiectelor realizate prin parteneriat public-privat, repartizarea riscurilor intre domeniul privat si cel public, precum si infiintarea, in cadrul Ministerului Finantelor, a unei Unitati Centrale pentru Coordonarea Activitatii de tip Parteneriat Public-Privat.

AmCham a anuntat, in februarie, ca este necesara imbunatatirea legislatiei privind parteneriatele de tip public-privat, apreciind ca actualele prevederi nu sunt motivante pentru atragerea unor investitii mari, iar aplicarea acestui sistem este defectuoasa si ineficienta. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#parteneriat, #public, #privat, #investitori, #firmel, #investitii , #stiri Emil Boc