Gherghina: salariile brute ale bugetarilor au crescut cu 15%

Joi, 17 Februarie 2011, ora 09:21
1436 citiri
Gherghina: salariile brute ale bugetarilor au crescut cu 15%

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina, a precizat ca nivelul cresterii salariilor nete ale bugetarilor este, in unele cazuri, datorat situatiei diferite de impozitare a bugetarilor, in functie de sumele deductibile din impozite, anunta NewsIn.

"Toate salariile brute au crescut cu 15%.

Salariile nete au avut o evolutie diferita in functie de situatia impozitului", a spus Gheorghe Gherghina, precizand ca nivelul sumelor deductibile din impozit au fost stabilite inca din 2005 variind, de exemplu, pentru cei cu salarii sub 1000 de lei de la 250 la 650 de lei, in functie de numarul copiilor aflati in intretinere.

In schimb, angajatii sectorului public cu salarii ce ajung la 3000 de lei sau depasesc acest nivel nu mai beneficiaza de niciun fel de suma deductibila astfel incat doar in cazul lor nivelul cresterii procentuale a fost acelasi si pentru salariul brut si pentru cel net.

In aceeasi situatie s-au aflat si in iulie 2010, cand doar pentru ei s-a ajuns ca reducerea salariului net sa fie de 25%, in timp ce la ceilalti bugetari reducerea salariului net a fost mai mica.

Astfel, pentru salariatii cu venituri mici, cresterea salariului net poate fi sub 15%, daca aceasta crestere ii include in alta categorie de impozitare din punct de vedere al deductibilitatii impozitului.

Pe de alta parte, Gherghina nu a exclus sa fi facut si erori de calcul, caz in care trebuie corectate imediat.

"Trebuie corectate, iar platile restante trebuie facute imediat", a spus secretarul de stat din MFP.

La randul sau, primul-ministru Emil Boc a negat ca sporul de 15% la salariul brut al bugetarilor nu a fost platit. Invitat sa comenteze situatia spitalului din Faticeni, unde cresterea nu s-a facut, Boc a raspuns:

"Datele pe care le-a prezentat ministrul Sanatatii au fost legate de faptul ca exista asemenea situatii punctuale in care nu s-a facut reforma in domeniul sanitar astfel incat sa se incadreze, cum s-a stabilit inca din luna iulie, in cel mult 70% pentru plata salariilor din totalul bugetului. Unde nu s-a facut ceea ce trebuie, exista probleme in aplicarea reformei."

De asemenea, premierul a infirmat si existenta unor probleme legate de plata angajatilor din Ministerul de Externe.

"Ministrul Baconschi mi-a infirmat categoric acest lucru. Am luat act de ceea ce mi-a spus, s-a uitat inclusiv pe fluturasul pe care il avea ca ministru", a spus Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetari, #salariati, #salarii brute , #stiri Emil Boc