Functionarii din administratia locala ameninta cu declansarea unei greve generale

Luni, 17 August 2009, ora 14:21
1753 citiri
Functionarii din administratia locala ameninta cu declansarea unei greve generale

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica a transmis, luni, o lista cu patru revendicari premierului Emil Boc, amenintand cu proteste in cazul in care Guvernul Romaniei nu negociaza cu ei, transmite corespondentul NewsIn.

"Daca Guvernul Romaniei nu va incepe, in regim de urgenta, negocieri cu reprezentantii F.N.S.A. pentru a gasi solutii, acceptate de ambele parti, pentru rezolvarea problemelor enumerate, F.N.S.A. va declansa conflictul de munca si va trece imediat la actiuni de protest, dupa cum urmeaza: mitinguri simultane in toate municipiile resedinta de judet, pichetarea institutiilor publice si a Guvernului Romaniei, greva japoneza, greva de avertisment cu intreruperea activitatii timp de doua ore si declansarea grevei generale pe termen nelimitat", a afirmat presedintele FNSA, Valer Suciu, luni, in cadrul unei conferinte de presa.

Revendicarile sindicalistilor din administratie sunt pastrarea locurilor de munca in administratia publica locala, mentinerea veniturilor actuale ale salariatilor din administratia publica locala, care sunt la nivelul anului 2008, pentru pastrarea puterii de cumparare, promovarea legii unice de salarizare in sistemul bugetar cu respectarea principiilor de elaborare a legii precum si a principiilor de ierarhizare a functiilor publice stabilite impreuna cu partenerii sociali si suspendarea incompatibilitatilor la care sunt supusi functionarii publici, privind dreptul la munca, pana cand institutiile statului vor asigura acestora venituri corespunzatoare unui trai decent.

Suciu a afirmat ca anul acesta sindicalistii nu au solicitat mariri salariale dar nici nu accepta o diminuare a veniturilor, atata timp cat utilitatile si alimentele nu s-au ieftinit.

In ceea ce privelte legea salarizarii unice, ultima varianta a actului legislativ incalca principiile convenite cu organizatiile sindicale in cadrul comisiei de elaborare a legii, motiv pentru care FNSA solicita rediscutarea lui, potrivit lui Suciu. "Un exemplu este: sunt categorii sociale la care sunt prevazute sporuri de 100%, iar unul din principile stabilite in comisie este ca nici un spor sa nu depaseasca 100%.

Alt principiu era ca niciun salariat sa nu piarda la salariu, iar acum ministrul Muncii sustine ca aceste nu mai poate fi respectat. In ceea ce priveste ierarhizarea functiilor publice, si aceste principii au fost incalcate in amjoritatea lor. Noi, in aceste conditii solicitam reluarea discutiilor pe marginea acetui proiect de lege, pentru ca acesta sa fie agreat si de salariati", a spus Suciu.

Acesta a mai subliniat, in ceea ce priveste incompativilitatile stabilite in Statutul functionarului public, ca ele trebuie modificate, deoarece nu se respecta coeficientului de ierarhizare discutate cu sindicatele, ceea ce inseamna ca salariile sunt mici si functionarii nu pot presta nici un fel de alta activitate (n.red. - coeficientul de ierarhizare reprezinta numarul cu care este inmultit salariul minim pe economie in cazul unui functionar public). In acest context, Suciu sutine ca ideea trimterii in concediu fara plata timp de zece zile a functionarilor pubici este o propunere cinica, deoarece in acest rastimp ei nu au voie sa lucreze altceva.

"E cinic sa vii sa propui trimiterea in concediu fara plata a functionarilor publici si, pe de alta parte, sa le interzici orice alta activitate, pe motiv de incompatibilitate. Am solicitat suspendarea acestei incompatibilitati. In celelalte tari europene aceste incompatibilitati se refera la functionari publici de rang I, din functii de conducere", sustine Valer Suciu.

Presedintele FNSA a declarat ca protestele vor avea loc in a doua parte a lunii octombrie si a subliniat ca ele nu vor avea nicio legatura cu campania electorala. "Le anuntam de acum sa nu fim acuzati ca ne-am trezit in octombrie sa facem proteste, sa fim acuzati ca ne folosim de campanie electorala. Nu dorim asta, de aceea anuntam aceste proteste acum", a afirmat liderul sindical.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (F.N.S.A.) este o organizatie reprezentativa la nivel national, cu un numar de peste 46.000 membri de sindicat, majoritatea din institutiile locale. 

#functionari, # greva, # proiect, # salarizare , #stiri Emil Boc