FSLI: Majorarea de 15% a salariilor nu acopera rata inflatiei

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 01:16
1694 citiri
FSLI: Majorarea de 15% a salariilor nu acopera rata inflatiei

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca majorarea cu 15% a salariilor bugetarilor anuntata de Guvern nu inseamna o recuperare a veniturilor pierdute, intrucat nu acopera rata inflatiei si neacordarea premiului anual, care totalizeaza 16%, anunta Mediafax.

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) a spus ca cei 25% pierduti de bugetari in 2010 nu vor fi recuperati anul viitor nici macar partial, in conditiile in care majorarea cu 15% a salariilor nu acopera nici macar rata inflatiei si premiul anual.

"Majorarea salariala de 15% anuntata de Executiv este, de fapt, o indexare si va acoperi doar rata inflatiei estimata la 8% in 2011 si pierderea celui de-al 13-lea salariu, care inseamna alte 8 procente din veniturile angajatilor din invatamant. Practic, salariatii din invatamant nu primesc niciun ban in plus, iar veniturile lor vor ramane, ca si in acest an, mai mici cu 25% fata de luna iunie 2010", a precizat presedintele FSLI.

Hancescu a afirmat ca prin refuzul de a majora salariul minim la 750 de lei, asa cum au solicitat sindicatele, Guvernul arata ca de fapt nu intentioneaza sa elimine munca la negru.

El a mai spus ca nu intelege de ce Guvernul tine neaparat sa-si asume raspunderea pe Legea salarizarii unitare a bugetarilor, avand in vedere ca aceasta nu va fi aplicata mai devreme de 2014 sau 2015.

Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe un salariu in 2011 in sistemul bugetar de 690 de lei brut si 540 de lei net, in timp ce pentru mediul privat propunerea ar fi de 670 de lei brut, ceea ce inseamna ca si anul viitor vor fi doua salarii minime pe economie, a spus presedintele UGIR-1909, Cezar Corici.

Liderul UGIR-1903 a precizat ca secretarul de stat Valentin Mocanu a spus in timpul discutiilor ca salariul minim brut pe economie in mediul privat ar putea fi de 670 de lei. Corici a mai spus ca Guvernul discuta despre un salariu minim brut de 670 de lei in mediul privat, in conditiile in care patronatele au capacitatea de a oferi mai mult.

Premierul Emil Boc anunta la inceputul saptamanii ca proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului.

De asemenea, premierul a sustinut ca pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie sa se gaseasca o forma de compensare.

Salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor, releva Legea salarizarii.

Documentul este datat 17 noiembrie si a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, urmand sa fie transmis spre consultare FMI inaintea adoptarii.

Conform proiectului, salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

Ce salarii lunare au piloții și stewardesele de la TAROM. Protestul de la compania de stat a avut succes
Ce salarii lunare au piloții și stewardesele de la TAROM. Protestul de la compania de stat a avut succes
Protestul piloților de la TAROM, de luni, 8 iulie, a avut succes. Guvernul a promis majorarea salariilor, plus îmbunătățirea condițiilor de muncă. Astfel, după doar 24 de ore, tot...
Noi taxe după alegeri: PSD ar vrea impozitare progresivă pe salarii. Expert: O astfel de măsură, ”fără un sistem de deduceri funcțional, distruge țara”
Noi taxe după alegeri: PSD ar vrea impozitare progresivă pe salarii. Expert: O astfel de măsură, ”fără un sistem de deduceri funcțional, distruge țara”
Guvernul pregăteşte noi taxe pentru anul viitor. Măsurile au fost discutate astăzi, 22 iulie, în coaliție și ar urma să fie adoptate după alegeri. Economiștii vorbesc de un ”potop...
#salarii, #inflatie, #salariu minim, #majorare salariala, #legea salarizarii unitare, #bugetari , #stiri Emil Boc

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  8. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  9. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice
  10. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate