FSLI: Majorarea de 15% a salariilor nu acopera rata inflatiei

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 01:16
1694 citiri
FSLI: Majorarea de 15% a salariilor nu acopera rata inflatiei

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca majorarea cu 15% a salariilor bugetarilor anuntata de Guvern nu inseamna o recuperare a veniturilor pierdute, intrucat nu acopera rata inflatiei si neacordarea premiului anual, care totalizeaza 16%, anunta Mediafax.

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) a spus ca cei 25% pierduti de bugetari in 2010 nu vor fi recuperati anul viitor nici macar partial, in conditiile in care majorarea cu 15% a salariilor nu acopera nici macar rata inflatiei si premiul anual.

"Majorarea salariala de 15% anuntata de Executiv este, de fapt, o indexare si va acoperi doar rata inflatiei estimata la 8% in 2011 si pierderea celui de-al 13-lea salariu, care inseamna alte 8 procente din veniturile angajatilor din invatamant. Practic, salariatii din invatamant nu primesc niciun ban in plus, iar veniturile lor vor ramane, ca si in acest an, mai mici cu 25% fata de luna iunie 2010", a precizat presedintele FSLI.

Hancescu a afirmat ca prin refuzul de a majora salariul minim la 750 de lei, asa cum au solicitat sindicatele, Guvernul arata ca de fapt nu intentioneaza sa elimine munca la negru.

El a mai spus ca nu intelege de ce Guvernul tine neaparat sa-si asume raspunderea pe Legea salarizarii unitare a bugetarilor, avand in vedere ca aceasta nu va fi aplicata mai devreme de 2014 sau 2015.

Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe un salariu in 2011 in sistemul bugetar de 690 de lei brut si 540 de lei net, in timp ce pentru mediul privat propunerea ar fi de 670 de lei brut, ceea ce inseamna ca si anul viitor vor fi doua salarii minime pe economie, a spus presedintele UGIR-1909, Cezar Corici.

Liderul UGIR-1903 a precizat ca secretarul de stat Valentin Mocanu a spus in timpul discutiilor ca salariul minim brut pe economie in mediul privat ar putea fi de 670 de lei. Corici a mai spus ca Guvernul discuta despre un salariu minim brut de 670 de lei in mediul privat, in conditiile in care patronatele au capacitatea de a oferi mai mult.

Premierul Emil Boc anunta la inceputul saptamanii ca proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului.

De asemenea, premierul a sustinut ca pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie sa se gaseasca o forma de compensare.

Salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor, releva Legea salarizarii.

Documentul este datat 17 noiembrie si a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, urmand sa fie transmis spre consultare FMI inaintea adoptarii.

Conform proiectului, salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#salarii, #inflatie, #salariu minim, #majorare salariala, #legea salarizarii unitare, #bugetari , #stiri Emil Boc