Finantele propun Guvernului alte reduceri a taxelor parafiscale

Joi, 18 Iunie 2009, ora 11:33
1582 citiri
Finantele propun Guvernului alte reduceri a taxelor parafiscale

Ministerul Finantelor va prezenta Guvernului, pana la inceputul lunii septembrie, un nou set de propuneri pentru comasarea si reducerea taxelor si tarifelor parafiscale, a anuntat premierul Emil Boc.

"Ministerul de Finante are misiunea sa pregateasca, pana la 1 septembrie, un nou set de propuneri pentru comasarea, reducerea si simplificarea restului de taxe pe care astazi le mai avem in vigoare. Mai este loc de comasat", a spus Boc, miercuri seara, la postul public de televiziune.

Premierul a anuntat, la finalul sedintei de miercuri a Executivului, ca Guvernul a desfiintat, redus sau comasat 189 de taxe si tarife dintr-un total de 491. Dintre acestea, un numar de 42 taxe au fost eliminate, iar celelalte au fost reduse sau comasate.

"Se apreciza ca, prin reducerea celor 189 de taxe si tarife, practic cetateanul econoniseste o suma cuprinsa in jurul la 75 milioane euro pe un an intreg", a spus premierul Emil Boc, la finalul sedintei de guvern.

Prima etapa a procesului a fost aprobata in sedinta de duminica a Guvernului, cand 102 taxe si tarife parafiscale au fost anulate, comasate sau reduse.

Printre taxele comasate intr-un tarif unic sunt cele pentru eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, a adeverintelor care atesta calitatea si/sau venitul asigurat (cate 10 lei/certificat) si a adeverintelor care contin informatii necesare executarii silite (100 lei/persoana/adeverinta), administrate de Ministerul Muncii.

Taxa de autorizare din domeniul inspectiei in constructii (150 lei), pentru evaluarea documentatiei tehnice aferente dispozitivelor medicale (30-210 euro/aparat), de avizare sanitara a substantelor si produselor noi (10 lei) si de emitere de atestate operatorilor de masurare a energiei electrice (1.000-2.500 lei) au fost eliminate.

Un document guvernamental obtinut de MEDIAFAX in luna aprilie releva ca majoritatea taxelor parafiscale pe care Guvernul intentioneaza sa le anuleze, reduca sau comaseze sunt percepute in domeniul mediului, la care se adauga taxe de autorizare pentru activitati nucleare, comunicatii, transporturi.

Din totalul celor 179 de sume cu caracter nefiscal percepute firmelor, 99 sunt taxe si tarife de autorizare. In aceasta categorie intra cele din domeniul mediului ce revin Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (25 taxe si tarife), din domeniul activitatilor nucleare (15), pentru autorizarea si avizarea operatiunilor privind regimul armelor si munitiilor (8), de autorizare la Inspectia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat (12), de autorizare si reautorizare in domeniul sanatatii (5), de autorizare in domeniul energiei si gazelor (5), de autorizare din domeniul gospodaririi apelor (4), de autorizare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale (4), de autorizare in domeniul sanitar veterinar (4), de atestare, verificare si avizare din domeniul metrologiei (3).

La acestea se adauga taxele de eliberare documente din domeniul minier si petrolier (3 taxe), de autorizare in domeniul inspectiei in constructii (2), de aviz si autorizatie de protectie civila (2), de aviz si autorizatie la incendiu (2), de autorizare in domeniul montarii si exploatarii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda (1), de autorizare, avizare si atestare in domeniul energiei (1), de autorizare societati specializate de paza (1), de autorizare din domeniul mediului ce revin Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (1), de autorizare in domeniul invatamantului (1).

In domeniul mediului mai sunt percepute 30 de taxe, pentru analize mediu cu aparatura (7), pentru lucrari si servicii prestate (6), contributii de gospodarire a resurselor de apa (6), tarife pentru servicii in domeniul meteorologiei (6), pentru cautarea informatiilor privind mediul (2), de analiza si evaluare de mediu (2), precum si un tarif pentru emiterea acordului de import-export.

Guvernul va mai elimina sau comasa opt taxe si tarife de utilizare a spectrului radio si utilizare a sistemului electronic de achizitii publice, sapte taxe pentru analize de laborator si alte activitati sanitar veterniare, sase taxe pentru servicii eliberare documente de catre Autoritatea Hipica Nationala si o taxa pentru test de calitate si alte prestatii prvind verificarea semintelor si a materialului saditor.

Pe lista taxelor si tarifelor parafiscale care vor fi anulate sau comasate au mai fost incluse trei tarife de eliberare documente de catre casele teritoriale de munca, doua tarife pentru servicii din domeniul inspectiei muncii, un cominsion pentru efectuarea de retineri din pensii de catre casele teritoriale, cinci taxe de servicii furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cinci tarife pentru utilizarea drumurilor, podurilor si autostrazilor de interes national.

Pentru calificare profesionala sunt avute in vedere doua tarife pentru cursuri obligatorii pentru personalul navigant maritim si maritim portuar, o taxa de scolarizare din domeniul transporturilor si o taxa de concurs atestare auditori energetici si verificatori proiecte de constructii.

Pe lista mai figureaza trei taxe si tarife proprii activitatii Oficiului National al Registrului Comertului, trei taxe si tarife privind carti de identitate, pasapoarte si date din Registrul National de Evidenta a Persoanelor, o taxa de expertizare bunuri culturale mobile si o taxa pentru efectuarea de operatiuni in registrul cinematografiei.

In urma acestui proces, taxele si tarifele totale vor fi reduse la Ministerul Mediului (de la 102 la 42), Ministerul Administratiei si Internelor (de la 55 la 33), la Secretariatul General al Guvernului (de la 47 la 22), la Ministerul Economiei (de la 41 la 25), la Ministerul Transporturilor (de la 40 la 32), la Ministerul Agriculturii (de la 31 la 20), la Ministerul Justitiei (de la 30 la 27), la Ministerul Muncii (de la 24 la 18), la Ministerul Comunicatiilor (de la 20 la 12), la Ministerul Culturii (de la 11 la 9), la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (de la 37 la 26).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Indiferent că sunt de interior sau de exterior, cu geam sau fără, ușile de interior reprezintă un element definitoriu pentru siguranța și confortul casei tale. Când vine vorba despre...
#anulare, #boc, #comasare, #impozite, #taxe , #stiri Emil Boc