Extinderea programului Rabla, vanzarea terenului aferent casei cumparate pe Lg.112-asumate de Guvern

Joi, 27 August 2009, ora 10:34
1476 citiri
Extinderea programului Rabla, vanzarea terenului aferent casei cumparate pe Lg.112-asumate de Guvern

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca in pachetul pe care Guvernul isi va asuma raspunderea vor fi incluse si masuri convenite in coalitie - printre care extinderea programului Rabla sau posibilitatea ca autoritatile locale sa vanda terenurile aferente cladirilor cumparate pe Legea 112, NewsIn.

"Vom promova la nivel guvernamental, inclusiv prin procedura asumarii, ce va fi declansata la inceputul lunii septembrie, mai multe masuri dintre care amintesc: neimpozitarea profitului reinvestit de la 1 octombrie, sustinerea productiei pentru export prin garantii si contrgarantii prin mecanismul pe care impreuna cu Eximbank il vom pune la punct,(..) vom extinde programul Rabla si pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009", a enumerat primul-ministru cateva dintre masurile care vor fi incluse in pachetul legislativ pe care Guvernul isi va suma raspunderea in luna septembrie.

"O alta masura pe care Guvernul o va promova vizeaza vanzarea de catre autoritatile locale a terenurilor pe care se afla cladiri rezidentiale in proprietatea cetatenilor. Adica pe Legea 112 s-a vandut casa, dar nu si terenurile aferente.Vom da posibilitatea administratiilor locale, pe baza economiei de piata si pe baza preturilor care exista pe piata, sa poata fi vandute terenurile care sunt adiacente imobilelor cumparate pe Legea 112. Aceasta masura, cel mai probabil, va fi inclusa in pachetul de legi asupra caruia Guvernul isi va angaja raspunderea in septembrie", a precizat Emil Boc, subliniind ca masurile enumerate vor fi incluse in pachetul care vizeaza restructurarea agentiilor, rationalizarea cheltuielilor publice si sustinerea mediului de afaceri si care va face obiectul asumarii in Parlament.

De asemenea, Boc a spus ca este posibil ca extinderea programului Rabla pentru tractoare si alte utilaje agricole, incepand din 1 ianuarie 2010, sa fie una dintre masurile incluse in pachetul asupra caruia Guvernul isi va asuma raspunderea. O alta masura, care va fi inclusa in pachetul pentru asumarea raspunderii, vizeaza impozitul forfetar, despre care Boc spune ca a avut efecte.

"De la 1 ianuarie 2010, vom introduce impozitul forfetar pe activitati unde evaziunea fiscala este dificil de evaluat si care va inlocui impozitul minim, care din punctul meu de vedere si al Guvernului si-a atins scopul pe care l-am dorit, si anume de a elimina de pe piata acele firme care erau folosite doar pentru a realiza intermedieri sau desfasurau alte activitati ilegale", a spus Boc.

Guvernul va propune, printr-o Hotarare de Guvern pentru modificarea schemelor de minimis, instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri aflate in dificultate din cauza crizei economice.

"Vom emite o decizie prin care se vor putea utiliza orice instrumente de garantare ca si garantie de buna executie pentru societatile care se afla in activitati comericale", a mai spus primul-ministru.

Guvernul mai vizeaza si majorarea capitalului social al Fondului de Garantare a Creditului Rural si imbunatatirea activitatii acestuia orientat catre investitii in agricultura, dar si imbunatatirea Legii investitiilor prin reducerea valorii investitiilor care pot beneficia de facilitati. 

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#rabla, # terenuri, # case, # lege, # extindere , #stiri Emil Boc