Emil Boc: Daca am fi slabit surubul am fi compromis viitorul tarii

Marti, 28 Iunie 2011, ora 14:51
1377 citiri
Emil Boc: Daca am fi slabit surubul am fi compromis viitorul tarii

Premierul Emil Boc considera ca Executivul a luat masurile potrivite si "daca ar fi slabit surubul, ar fi compromis viitorul tarii" si a tinut sa precizeze ca Romania este apreciata in UE pentru faptul ca a reusit sa mentina sub control deficitul, transmite Mediafax.

"Romania este apreciata in cadrul UE prin faptul ca a reusit sa mentina sub control deficitul bugetar, datoria sub 35% (...).

Daca am fi slabit surubul acesta al datoriei, mai eram aplaudati ca politicieni o luna - doua, dar am fi compromis viitorul tarii si tot aici am fi ajuns, dar cu greutati mai mari.

Asa cum Grecia este in situatia de a lua masuri foarte dure pentru a corecta derapajele din anii anteriori", a apreciat Emil Boc.

Boc a mai spus ca Romania este "pe un climat stabil", a iesit din recesiune si este pe crestere economica si acest lucru este dovada faptului ca imprumutul international contractat a protejat Romania de derapaje majore.

El a adaugat ca acordul cu FMI, CE si BM a permis Romaniei pastrarea unui curs euro-leu stabil, intreband retoric unde s-ar fi ajuns fara acest acord si cu o dublare a cursului.

Premierul Emil Boc a criticat modelul de dezvoltare centrat pe stat si pe dependenta cetatenilor fata de stat, adaugand ca acesta a fost promovat de Ion Iliescu si de PSD si ca aceasta a fost politica in ultimii 20 de ani, iar criza economica din 2009 a aratat esecul unei asemnea mod de a face politica.

"In ultimii 20 de ani, din nefericire, Romania a promovat modelul de dezvoltare centrat pe stat si pe cetatenii dependenti de stat, acesta fiind in esenta modelul promovat de Ion Iliescu si de PSD.

Modelul ales dupa 1990 a fost acela de a fundamenta o dezvoltare centrata pe stat, iar politicienii isi sustineau programele electorale pe promisiuni sociale, de multe ori fara acoperire si care ingreunau statul", a spus Boc.

El a mai aratat ca, in loc ca resursele sa fie orientate catre investitii si locuri de munca, acestea au mers catre pomeni electorale si deficit bugetar, iar acest lucru a obligat actualul Guvern sa se orienteze pe restrangerea cheltuielilor publice, unerori prin masuri dureroase. Boc a spus ca este greu de explicat oamenilor aceste masuri si ca acestia sa inteleaga ca au salvat tara de la colaps.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emil boc, #masuri criza romania, #criza , #stiri Emil Boc