Deblocarea a mii de posturi din Sanatate, respinsa de decidentii din Executiv

Luni, 23 August 2010, ora 16:35
1902 citiri
Deblocarea a mii de posturi din Sanatate, respinsa de decidentii din Executiv

Problema deblocarii a mii de posturi in sistemul sanitar in varianta propusa de ministrul Sanatatii este respinsa de factorii decidenti ai Executivului, au declarat, luni agentiei MEDIAFAX, surse din cadrul coalitiei de guvernamant.

"A fost o discutie foarte aprinsa in coalitie. Ministrul Sanatatii a cerut deblocarea a mii de posturi, dar acest lucru a fost respins categoric de premier, dar si de ministrul Finantelor", au precizat sursele citate.

In aceeasi sedinta, Cseke Attila a cerut si majorarea salariilor medicilor prin noua lege a salarizarii, dar acest subiect nu a fost abordat in maniera radicala in care a fost discutia privind deblocarea posturilor, au mai spus sursele citate.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a cerut in sedinta de Guvern din 18 august deblocarea de urgenta a posturilor din sistem care trebuie ocupate imediat.

El spunea atunci ca o decizie in acest sens ar putea fi luata de Executiv in urmatoarea sedinta.

"Nu cred ca vor putea fi deblocate toate posturile, dar macar cele care trebuie urgent ocupate", a precizat ministrul Sanatatii.

Premierul Emil Boc declara, sambata, ca in luna septembrie se va face o analiza cu privire la posturile care pot fi deblocate in sistemul sanitar si la numarul acestora, mentionand ca este vorba si despre posturi din justitie, administratie si invatamant superior.

Propunerea ministrului Sanatatii de deblocare a posturilor a fost facuta in urma incendiului care a avut loc in 16 august, la Sectia de Terapie Nou-Nascuti de la Maternitatea Giulesti, in urma caruia cinci bebelusi au murit si sase sunt raniti grav.

Directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) declara ca la Sectia de Terapie Intensiva ar trebui sa existe, potrivit normativului de personal, sapte asistente si doi medici, la Maternitatea Giulesti fiind o singura asistenta, in loc de patru cat era necesar.

Marius Savu a spus ca una dintre problemele sistemului de sanatate este legata de lipsa de personal, acest lucru fiind resimtit si la Maternitatea Giulesti.

El a subliniat insa ca noi angajari ar putea fi facute numai dupa ce autoritatile vor debloca posturile.

Savu preciza ca deblocarea posturilor din sanatate este un pas important, pentru ca, indiferent de numarul si calitatea aparatelor, in spatele lor trebuie sa fie oameni, iar in terapie intensiva sa nu mai fie niciun moment fara personal medico-sanitar.

Posturile in sanatate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numarul angajatilor a scazut continuu, multi dintre acestia solicitand iesirea din sistem.

Managerii spitalelor au atras atentia in repetate randuri asupra faptului ca, din cauza blocarii posturilor, o asistenta medicala trebuie sa se ocupe de multi copii si nu poate face fata solicitarilor. 

#deblocare, # posturi, # sanatate , #stiri Emil Boc