De ce a fost modificata legea achizitiilor?

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 09:25
1515 citiri
De ce a fost modificata legea achizitiilor?

Premierul Emil Boc a confirmat ca Executivul a operat o noua modificare a legiii achizitiilor publice, la solicitarea Comisiei Europene, aratand ca in lipsa acestei revizuiri exista riscul ca UE sa nu recunosca legislatia romaneasca in domeniu si, implicit, licitatiile pentru fonduri europene.

Intrebat, miercuri seara, la postul public de televiziune, daca poate confirma ca Guvernul a modificat taxa aceasta impusa firmelor care contesta in instanta licitatiile pentru contractele de achizitii publice, premierul a raspuns afirmativ, aratand ca noua legislatie a fost stabilita in concordanta cu ultimele precizari ale Comisiei Europene.

"Exista riscul, la un moment dat, ca daca Uniunea Europeana nu ne recunoaste legislatia din Romania in domeniul achizitiilor publice, sa nu ne recunoasca licitatiile, si, de acolo, toate sumele de bani care se vor cheltui pentru investitiile din Romania, din bani europeni. De aceea, am pus in acord aceste reglementari astfel incat sa nu mai fie niciun fel de problema, iar legislatia sa fie transparenta", a spus Boc.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agentiei Mediafax ca taxa impusa firmelor care contesta in instanta licitatiile pentru contractele de achizitii publice a fost redusa drastic de Executiv, la mai mult de jumatate fata de nivelul actual, printr-o noua formula de calcul, dupa ce Comisia Europeana a avertizat Guvernul ca taxa actuala de 2% impiedica accesul la justitie

Modificare a fost efectuata printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri a Executivului.

Ordonanta prevede ca firmele si persoanele fizice care contesta in instanta rezultatul licitatiei vor plati o taxa fixa stabilita in lei in functie de valoarea contractului plus un procentaj la suma care depaseste limita minima valorica a respectivului contract.

Modificarea vine dupa ce Comisia Europeana a transmis Guvernului o serie de observatii legate de noua legislatie privind achizitiile publice, adoptata in luna martie.

Legea privind achizitiile publice a fost modificata de Executiv in primavara acestui an, prin stabilirea unor noi reguli de atribuire a contractelor si rezolvare a contestatiilor.

Noua lege a introdus o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea contractului pentru persoanele fizice si firmele care contesta in instanta rezultatul licitatiilor de atribuire a contractelor de achizitii publice, taxa stabilita de Guvern pentru a limita numarul de contestatii care blocheaza proiecte, si a prevazut ca instanta poate constata nulitatea contractului in mai multe situatii.

Surse oficiale au declarat insa agentiei Mediafax, la sfarsitul lunii mai, ca oficialii CE au transmis Guvernului mai multe observatii legate de noile reguli, aratand ca noua taxa de timbru poate impiedica accesul liber la justitie, iar amenda perceputa autoritatii contractante pentru un contract atribuit nelegal, de pana la 2% din valoarea contractului, este prea mica.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#achizitii, #ce, #europene, #fonduri, #lege, #licitatii, #ligislatie, #ue , #stiri Emil Boc