Cum lupta Boc impotriva populismului

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 12:45
1048 citiri
Cum lupta Boc impotriva populismului

Limitarea deficitului, prin Constitutie, si a datoriei publice este obligatorie pentru "a avea o pavaza impotriva oricaror politici populiste de a cumpara voturi pe bani publici", spune premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

Premierul a spus, la o dezbatere, ca aceste limitari nu reprezinta o noutate in statele europene. "Avem precedentul Germaniei, care a introdus o dispozitie similara privind echilibrul bugetar in noua sa Constitutie. In Franta, discutiile pe aceasta tema sunt avansate. Cred ca aceasta regula este absolut necesar sa fie impusa la nivel constitutional", a spus Boc.

Potrivit presedintelui PDL, criza a aratat cat de vulnerabile pot fi Guvernele si tarile in fata populismului, demagogiei si a politicilor iresponsabile pentru a cumpara voturi cu bani publici. 

"Avem nevoie de o asemenea prevedere pentru a avea o pavaza impotriva oricaror politici populiste de a cumpara voturi pe bani publici, iar lectia pe care Romania a trait-o in 2008 si experienta din ultimii doi ani ne demonstreaza cat de usor este sa pui tara in pargul colapsului prin politici economice iresponsabile.

Acesta a fost cazul in anul 2008 cand, intr-un an de maxima crestere economica, Romania a avut un deficit de minus 5,4 % si in acest an de maxima crestere economica, ratingul de tara a scazut de la Investment Grade la Junk desi era an de maxima crestere economica.

Si a fost nevoie de doi ani de sacrificii din partea romanilor in primul rand si am sa le multumesc ori de cate ori o sa am ocazia, pentru ca fara eforturile lor nu ar fi fost posibil ca Romania sa aiba astazi stabilitate economica si sa poata spera la o crestere economica sanatoasa", a adaugat premierul.

El a spus ca, dupa doi ani de sacrificii, Romania se afla in perioada de stabilitate, cu perspectiva de crestere de 1,5-2% anul acesta, de 3-4% anul viitor si cu un deficit care anul viitor va fi in jur de 3%. 

"Acest lucru inseamna sacrificarea imaginii politicienilor. Pentru a evita ca in viitor Romania sa mai fie expusa unor astfel de derapaje, avem nevoie de aceasta prevedere constitutionala", a mai spus Boc. 

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit bugetar, #datorie publica, #emil boc, #crestere economica, #deficit , #stiri Emil Boc