Cum am ajuns sa primim o redeventa minima din exploatarea petrolului din Marea Negra?

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 15:16
1789 citiri
Cum am ajuns sa primim o redeventa minima din exploatarea petrolului din Marea Negra?

Contractul incheiat cu Sterling a fost suspendat in perioada 2003-2008, iar prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune compania nu mai imparte profitul cu statul roman, ci plateste o redeventa situata intre 3,5 si 13,5%.

"S-a repus dintr-o data pe rol!", a declarat premierul Emil Boc ieri, la B1 TV.

Premierul a declarat ca intre 1992 si 2008 au fost aduse 11 acte aditionale documentului initial, iar prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune nu se mai imparte profitul, ci se primeste o redeventa din partea companiei. Boc spune ca proportiile de impartire a profitului, din contractul semnat in 1992, sunt de 55 - 45%, dar a precizat ca nu stie deocamdata in favoarea cui.

In ceea ce priveste valoarea redeventelor pe care Sterling ar trebui sa le plateasca statului, potrivit noii forme a contractului, premierul a spus ca acestea se situeaza intre 3,5 si 13,5%, in functie de zacaminte, si se aplica distinct pentru titei si pentru gaze.

Boc a afirmat ca in contractul incheiat cu Sterling Resources Ltd exista un capitol distinct "Operatiuni petroliere in zona aflata in curs de delimitare la CIJ de la Haga", precizand ca in niciun contract anterior nu a gasit o astfel de prevedere.

Potrivit aceluiasi contract, "in portiunile din cadrul perimetrelor XIII Pelican si XV Midia, aflate in curs de delimitare la Haga, firma Sterling va efectua doar operatiuni petroliere de explorare, pana la data emiterii unei decizii de catre CIJ. Dupa pronuntarea CIJ, compania Sterling va avea dreptul de a face operatiuni de exploatare", a citit din document premierul Emil Boc.

Premierul a mai spus ca Executivul ia in calcul suprataxarea profiturilor mari pe care le obtin companiile din industria exploatarii resurselor naturale. In ceea ce priveste motivul demiterii lui Bogdan Gabudeanu de la AMRM, Boc a afirmat ca motivul a fost acceptarea secretizarii contractului, in calitate de presedinte al Autoritatii.

Premierul a spus ieri, dupa sedinta de Guvern, ca a fost desecretizat, printr-un ordin al presedintelui ANRM, Gelu Maracineanu, actul aditional pe care Guvernul anterior l-a incheiat cu compania Sterling Resources. Presedintele ANRM a obtinut si acordul Sterling pentru a proceda la declasificarea actului, deoarece documentul continea clauze de confidentialitate.

De asemenea, seful Executivului a sesizat Departamentul de Control al primului-ministru in vederea elucidarii conditiilor in care a fost atribuit contractul de concesionare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #concesionare, #declasificare, #demitere, #gabudeanu, #sterling , #stiri Emil Boc