Contractul colectiv unic la nivel national, scos din ultima varianta a proiectului Codului Muncii

Joi, 17 Februarie 2011, ora 17:36
2332 citiri
Contractul colectiv unic la nivel national, scos din ultima varianta a proiectului Codului Muncii

Toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate in ultima forma a proiectului Codului Muncii, obtinuta de MEDIAFAX, care urmeaza sa fie discutat, vineri, de premierul Emil Boc si ministrul Muncii cu sindicatele. 

Astfel, in ultima varianta a proiectului Codului Muncii au fost abrogate toate articolele de la 238 la 247, care fac referire la contractele colective de munca.

In textul anterior de modificare a Codului Muncii erau abrogate doar articolele 239, 241 si 247.

Articolul 238 din Codul Muncii in vigoare prevede ca drepturile salariatilor din contractele individuale nu pot fi inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca.

"Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.

La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal", potrivit articolului 238.

Si articolul 239, care stabileste ca prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala, este abrogat in proiectul Codului Muncii.

Contractele colective de munca se pot incheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate si la nivel national.

Contractele colective de munca se pot incheia si la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite in continuare grupuri de angajatori, prevede articolul 240 din Codul Muncii in vigoare.

"Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel, pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

La fiecare dintre nivelurile prevazute la art. 240 se incheie un singur contract colectiv de munca", potrivit articolului 241.

Totodata, in ultima varianta a proiectului Codului Muncii este abrogat si articolul 242, care prevede ca un contract colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, ce nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate.

De asemenea, potrivit articolului 243, executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti, neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.

Clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de cate ori partile convin acest lucru, se arata la articolul 244 din Codul Muncii in vigoare.

Contractul colectiv de munca inceteaza la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea aplicarii acestuia, la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a angajatorului sau prin acordul partilor, potrivit articolului 245 din actualul Cod al Muncii, care in noul proiect elaborat de Guvern figureaza ca abrogat.

De asemenea, in proiect este abrogat si articolul 246, care prevedea ca aplicarea contractului colectiv de munca poate fi suspendata prin acordul de vointa al partilor ori in caz de forta majora.

Articolul 247, care era abrogat si in forma anterioara a proiectului de modificare a Codului Munii, prevede ca in cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

In ultima varianta a proiectului de modificare a Codului Muncii este abrogat si articolul 290, care se refera la procedura de solutionare a conflictelor de munca, reglementata prin lege speciala.

Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.

In opinia sindicalistilor, daca ramurile nu sunt definite, iar contractul de munca la nivel de unitate ajunge la mana angajatorului, este posibil ca lucratorii sa fie platiti sub valoarea lor.

Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor decide luni formele de protest, nemultumite de modificarile aduse Codului Muncii, care dezavantajeaza angajatii.

BPN al PDL i-a mandatat pe premier si pe ministrul Muncii sa finalizeze in cursul acestei saptamani Codul Muncii. 

#contract colectiv de munca, # proiectulcodului muncii, # sindicate, # salariati , #stiri Emil Boc