Comisar european, solicitat sa verifice atribuirea fondurile UE

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 23:34
1573 citiri
Comisar european, solicitat sa verifice atribuirea fondurile UE

Europarlamentarul liberal Ramona Manescu a declarat, sambata, intr-o conferinta e presa, ca i-a scris comisarului pentru politica regionala Johannes Hahn, solicitandu-i acestuia sa trimita o misiune de verificare a modului in care se atribuie si se aloca fondurile structurale in Romania, potrivit Mediafax.

"Am inaintat CE, mai precis comisarului Hahn (Johannes Hahn-comisar pentru politica regionala-nr), o cerere de a trimite o misiune de verificare si constatare a modului in care se atribuie si se aloca fondurile structurale in Romania pentru ca exista o serie de indicii cu privire la acte de coruptie, acte de abuzuri savarsite la nivelul autoritatilor", a sustinut Ramona Manescu.

Europarlamentarul PNL a explicat ca indiciile sunt venite "chiar de la CE", in rapoartele primite de la corpul de audit al CE si celelalte unitati care se ocupa de acest lucru".

"Aceste indicii se refera la schimbarea criteriilor de evaluare in timpul evaluarii proiectelor, deci schimbarea regulilor jocului in timpul jocului, ceea ce nu este normal, suprareglemnetari si complicarea procedurilor legisaltive din partea Romaniei in dezacord cu procedruile CE si legislatia europeana, si aici as putea face referire la licitatii, la atribuirea contractelor si la schimbarea criteriilor de evaluare.

Am primit numeroase sesizari din partea ONG-urilor care au depus proiecte si au fost respinse proiecte fara un temei legal din partea mediului privat si din partea autoritatilor publice locale", a spus Manescu.

In plus, Ramona Manescu a subliniat ca "au existat suspiciuni de coruptie si de conflicte de interese, la cateva firme care apartin anumitor persoane din autoritatile de management sau din administratia centrala, persoane care au putere de decizie in acordarea proiectelor".

"Aceste firme vor fi verificate, eu le-am trimis Comisiei si Comia Europeana le va verifica si daca va fi cazul se vor face sesizari la OLAF. Asteptam in momentul de fata raspunsul comisarului si misiunea CE in Romania", a mai spus Manescu.

Intrebata daca suspiciunile vizeaza si actuali ministri ai cabinetului Boc, europarlamentarul a precizat ca e vorba de "suspiciuni cu privire la conflicte de interese, la nivel inalt, firme care apartin unor persoane care iau decizii in atribuirea acestor finantari", precizand ca in momnetul de fata nu ar putea sa faca precizari cu privire la implicarea unor ministri, inainte ca misiunea CE sa vina cu o ancheta oficiala.

De asemenea, Manescu a tinut sa mentioneze ca CE a constatat, in numeroasele rapoarte si evaluari facute, "inclusiv faptul ca in Romania un kilometru de drum asfaltat costa de 2-3 mai mult decat in orice alt stat european", iar "infrastructura de drum e punctata mai mult decat infrastrucutura canalizare-drum".

Ea a apreciat ca toate aceste sesizari si dovezi, impreuna cu rapoartele si constatarile pe care CE le are deja in vedere, constituie o baza si un motiv suficient pentru Comisie de "a trimite o misiune de verificare in Romania, pentru a clarifica si pentru a vedea in ce mod impreuna cu Parlamentul Romaniei se pot gasi solutii de remediere a acestei situatii", precizand ca Romania risca sa primeasca pe viitor doar in perspectiva alocarii bugetare pentru urmatoarea perioada de programare doar 30% din fonduri, avand in vedere gradul scazut de absorbtie.

Potrivit scrisorii adresate comisarului Hahn, si remise MEDIAFAX, Ramona Manescu tine, in calitatea sa de europarlamentar roman si Coordonator ALDE in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a PE, sa ii aduca la cunostinta "o serie de nereguli si nedreptati" care i-au fost semnalate de catre reprezentanti ai autoritatilor locale, din diferite regiuni ale Romaniei, "situatia fiind, din pacate , una generalizata la nivel national".

"Prima chestiune extrem de grava la care doresc sa ma refer este modul in care au fost punctate proiectele in cadrul Masurii 322.

Grila de acordare a punctelor pentru proiectele depuse a fost modificata cu o luna inaintea sesiunii de depunere a proiectelor, ocazie cu care doar anumite autoritati locale au fost informare despre aceste modificari, introducandu-se criterii noi in ceea ce priveste componentele majoritare de infrastructura in cadrul proiectelor, infrastructura apa-canal fiind depunctata in raport cu infrastructura de drum.

Prin urmare, in Romania, pentru un proiect de infrastructura drum sunt alocate 25 de puncte, iar pentru un proiect de infrastructura de canalizare/apa, doar 5 puncte", i-a scris Manescu lui Hahn.

Ea a subliniat si faptul ca un criteriu de selectie referitor la "gradul de saracie" a fost modificat, fata de vechea grila, "de la 15 puncte la 10 puncte, fara a exista o justificare pertinenta si, mai ales, in conditiile in care situatia din mediul rural, din Romania, este intr-o continua degradare".

"Avand in vedere cele prezentate precum si suspiciunile existente, la nivel national, in privinta numeroaselor cazuri de conflict de interese, va solicit, domnule comisar, sprijinul Comisiei Europene in vederea verificarii si clarificarii situatiei create, in Romania, in privinta conditiilor de alocare a fondurilor europene.

Prin urmare, va rog, domnule Comisar, sa considerati posibilitatea trimiterii unei Misiuni de verificare si constatare a faptelor in Romania pentru ca astfel CE sa poata interveni la timp pentru a se evita perpetuarea utilizarii fondurilor europene sub auspiciile coruptiei si a conflictului de interese", arata Ramona Manescu in finalul scrisorii adresate comisarului pentru dezvoltare regionala.

Pe de alta parte, Manescu a pus la dispozitie o serie de documente privind proiectele care au primit finantare europeana, potrivit carora Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP) a atribuit opt contracte cu finantare din fonduri europene in 2009 si 15 contracte in 2010.

Un alt document vizeaza "programul operational regional" care cuprinde 103 proiecte contractate, dintre care 47 atribuite PDL, 35 PSD, 11 PNL, cinci UDMR, patru FDGR si unul PNTCD.

Intre proiectele evidentiate, unul a fost atribuit finului premierului Emil Boc, Alin Tise, care a obtinut 62 de milioane de euro pentru un proiect de reabilitarea a drumului "Ciucea-Crasna-Varsolt, in valoare de 85 de milioane de euro, un alt proiect in valoare de 11 milioane de euro fiind atribuit sotului ministrului demisionar Monica Iacob Ridzi, primariul Petrosaniului Tiberiu Iacob Ridzi, care a primit 8 milioane de euro pentru reabilitarea si modernizarea arterei principale din municipiul Petrosani.

In aceasi lista cu proiecte finantate european, se regaseste si cel atribuit presedintelui CJ Cluj, Alin Tise, pentru modernizare a infrastructurii de acces in zona Ic Ponor-Prisplop-Rachitele, ultima localitate fiind satul natal al premierului Emil Boc.

Valoarea totala a proiectului este de 59.678.000 euro, dintre care contributia UE este de 43.131.000 euro. 

#comisar european, #fonduri ue, #ramona manescu , #stiri Emil Boc