Coalitia discuta masurile anticriza ale PSD, unii lideri ai PDL se arata rezervati

Luni, 20 Iulie 2009, ora 10:33
1221 citiri
Coalitia discuta masurile anticriza ale PSD, unii lideri ai PDL se arata rezervati

Liderii coalitiei s-au reunit luni la Senat pentru a discuta masurile anticriza ale PSD si situatia din justitie, o parte din liderii PDL, precum Adriean Videanu sau Vasile Blaga, spunand ca unele masuri propuse de social-democratii ar fi greu de pus in aplicare, relateaza NewsIn.

Premierul Emil Boc s-a aratat luni disponibil sa discute masurile PSD, insa a avertizat ca acestea trebuie sa aiba si girul partenerilor internationali cu care Romania are un acord de finantare.

"Ce prim ministru credeti ca n-ar vrea sa dea vesti bune? Orice prim ministru din lume, cu atat mai mult un prim ministru in perioada de criza.

Ceea ce e important este ca daca iei de undeva niste bani, trebuie sa pui la loc acesti bani pentru ca trebuie sa platesti salariile, pensiile, alocatiile. Trebuie facuta aceasta analiza riguroasa, realista si sa vedem daca o asemenea masura este posibila.

Din punctul meu de vedere, va dati seama ca as fi cel mai fericit prim ministru", a declarat premierul, referindu-se la propunerea PSD ca impozitul forfetar sa fie eliminat.

Solicitat sa comenteze acuzatiile PSD potrivit carora PDL ar taragana aplicarea masurilor propuse de social-democrati, Boc s-a ferit sa dea un raspuns concret.

"PDL si PSD sunt in parteneriat si impreuna la guvernare. Nu PDL este la putere si PSD in opozitie.

Ambele partide sunt impreuna la guvernare si impreuna trebuie sa faca aceste analize. Eu inca o data va spun: as fi cel mai fericit prim ministru sa pot spune romanilor ca am scapat de o taxa, am scapat de un impozit.

Dar maine trebuie sa ma asigur ca pot ca Guvern sa platesc salariile, pensiile, alocatiile. Aceasta analiza o facem si, evident, ea trebuie discutata si cu CE si cu FMI", a mai aratat seful Executivului.

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a pledat pentru o discutie a solutiilor anticriza in interiorul coalitiei, dupa o analiza riguroasa, si nu in presa.

"Eu cred ca bine este ca problemele sa le discutam si abia dupa aceea sa le discutam in mass-media. (...) Am convenit sa se intalneasca specialistii tehnici, Comisiile de la PDL si de la PSD (Comisiile celor doua partide care analizeaza posibilitatea eliminarii impozitului forfetar, n.r.), sa ne punem de acord, pentru ca de aceea este o coalitie, sa luam masurile nu pentru radio si televiziune, sa le luam intai sa le discutam, sa facem analize si dupa aceea sa spunem ce am convenit impreuna", a explicat el.

Pe de alta parte, lideri ai PDL precum Adriean Videanu sau Vasile Blaga s-au aratat rezervati ca unele masuri ale PSD pot fi puse in aplicare. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, le-a cerut pesedistilor sa fie mai consecventi.

"Social-democratii trebuie sa fie seriosi, adica in momentul in care propun introducerea lui sa nu vina la doua luni sa spuna: vrem sa il retragem", a declarat vicepresedintele PDL, referindu-se la propunerea PSD ca impozitul forfetar sa fie eliminat de la 1 septembrie.

Atentionat ca a fost vorba despre o masura a Guvernului, Videanu a aratat ca a fost o masura propusa de social-democrati."Da, dar ei au propus-o, ei au fundamentat-o. Suntem doua partide", a subliniat el, sugerand ca responsabilitatea introducerii acestui impozit ar apartine PSD.

Intrebat daca si-a schimbat punctul de vedere exprimat in urma cu cateva zile, cand se declara nu prea incantat de acest impozit, Adriean Videanu a raspuns ca el nu isi schimba punctul de vedere. Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale, si-a exprimat si el unele rezerve despre masura PSD referitoare la constructia de locuinte.

"Mi-am mai spus punctul de vedere vizavi de propunerea domiilor lor, cea referitoare la a cumpara de pe piata 50.000 de locuinte de la dezvoltatori.

Este imposibil, si ei stiu lucrul asta. Ma bucur ca si dumneavoastra, media de specialitate, ati spus acest lucru.

O s-o discutam, orice discutie este bine venita, dar in conditiile in care ministerul are pentru toate cele trei programe 160 de milioane de euro, daca socotiti ca o locuinta medie este in jur de 40-50.000 de euro, cu toti acesti bani am fi putut cumpara de pe piata doar 3000 de locuinte.

Pe cand asa, noi lucram la peste 20.000 de locuinte. Anul acesta vom termina 6.000 iar anul viitor va fi primul an cu 10.000", a explicat Blaga.

Liderul grupului PSD din Camera, Viorel Hrebenciuc, a anuntat duminica ca partidul sau asteapta, in sedinta coalitiei care se va desfasura luni, un raspuns de la PDL si de la Emil Boc cu privire la programul anticriza al social-democratilor, dar si o evaluare a impactului eliminarii impozitului minim.

"Atat PDL, cat si premierul Emil Boc nu au niciun fel de pretext sa amane exprimarea unui punct de vedere in legatura cu masurile cuprinse in programul de actiune propus de PSD", a afirmat Hrebenciuc.

"De sase luni de zile, Guvernul este in urma crizei si suntem convinsi ca, daca nu se iau masuri urgente, Romania nu va putea evita un derapaj economic si social de proportii in toamna. PSD asteapta maine, la sedinta coalitiei, un punct de vedere oficial al PDL in legatura cu planul de actiune propus de noi", a explicat liderul PSD.

Hrebenciuc a mai adaugat ca, in sedinta de luni a coalitiei, PSD asteapta din partea ministrului Pogea "evaluarea impactului eliminarii impozitului minim cu incepere de la 1 septembrie 2009".

"Avand in vedere declaratiile pe care le-a facut Adrian Videanu, care a spus ca impozitul minim a fost cea mai mare eroare a Guvernului, decizia politica nu ar trebuie sa ridice probleme deosebite, astfel ca, din acest moment, aceasta chestiune este doar o problema de ordin tehnic, pe care Pogea trebuie s-o rezolve", a precizat el.

Hrebenciuc a mai mentionat ca PSD asteapta raspuns si cu privire la reducerea TVA la alimente si reducerea costului la energia electrica pentru consumatorii casnici.

Liderul PSD a enumerat masurile din planul anti-criza la care "tine" PSD: propunerea de eliminare a impozitului minim de la data de 1 septemebrie, fondul national de locuinte, scaderea TVA-ului pentru alimente, bonificatii pentru plata la timp a taxelor, extinderea programului Rabla la persoane juridice si tractoare, precum si penalizarea statului pentru nerespectarea termenelor de rambursare a TVA. 

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#impozit, # masuri, # forfetar, # salarii, # finantare , #stiri Emil Boc