Cea mai mare intalnire de afaceri romano-chineza din ultimii 20 de ani

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 18:22
5350 citiri
Cea mai mare intalnire de afaceri romano-chineza din ultimii 20 de ani

Atentia oamenilor de afaceri romani trebuie sa se indrepte catre zonele cu potential de crestere economica, chiar in conditiile crizei globale. Pentru Sistemul Cameral, China ocupa un loc special, avand in vedere ca prin politici de ajustare macro-economica a reusit ca, dupa primele sase luni ale acestui an sa reia cresterea PIB cu 7,1 %. In plus, China dispune de un potential investitional urias, avand in vedere ca rezervele sale valutare atingeau la finele lunii septembrie un nivel record, de 2.272,6 miliarde dolari, adica de 10 ori PIB-ul Romaniei.

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania au organizat Forumul Economic si Comercial Romano-Chinez, eveniment realizat in colaborare cu Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Ministerul Comertului din R.P.Chineza.

La acest forum, care a marcat aniversarea a 60 de ani de la recunoasterea oficiala a R.P. Chineze de catre Romania, au participat vice-presedintele R.P. Chineze, Excelenta Sa Xi Jinping si premierul roman Emil Boc. Romania este tara in care China a investit cel mai mult din Europa Centrala si de Est, respectiv al IV-lea partener comercial al Chinei, a spus vicepresedintele Xi Jinping.

"Autoritatile de la Beijing vor sprijini companiile chineze sa investeasca in continuare in Romania, in principal in industria metalurgica si chimica, in sectorul auto si aeronautic, in productia de mobila, precum si in domeniul vinicol.

Firmele chineze vor cauta in acelasi timp noi oportunitati de afaceri in domeniile aparaturii electrocasnice, turismului, cercetarii, infrastructurii si constructiilor", preciza inaltul oaspete. "Contam pe sprijinul partii chineze pentru a reduce deficitul balantei comerciale dintre cele doua tari, printr-un volum mai mare de export romanesc", declara premierul interimar Emil Boc.

"Sistemul Cameral acorda un rol special relatiei Romania-China, lucru demonstrat de numeroasele actiuni comune", a afirmat, la randul sau, domnul Sorin Dimitriu, vicepresedinte al Camerei Nationale si presedintele CCI Bucuresti. Forumul a atras implicarea activa a Sistemului Cameral.

Astfel, domnul Marin Niculcea, presedintele CCI Teleorman, a declarat ca a venit special la Bucuresti impreuna cu cativa oameni de afaceri si cu primarul municipiului Alexandria si al orasului Rosiorii-de-Vede, "care au prezentat oferte de afaceri pentru judetul Teleorman vizand realizarea unor parcuri industriale sau construirea de obiective industriale pe terenuri intra- si extravilane, pe care intentioneaza sa le puna la dispozitia companiilor chineze.

Sunt convins ca toate contactele de afaceri pe care le-am avut vor duce la rezultatele asteptate", a spus presedintele CCI Teleorman.



China este cel mai important partener comercial al Romaniei din zona asiatica. In 2008 schimburile comerciale bilaterale ajungeau la 3,8 miliarde dolari, iar la 31 august 2009 s-au cifrat la 1,7 miliarde, cu o balanta comerciala defavorabila Romaniei cu 1,34 miliarde dolari.

Investitiile realizate in Romania de cele 9.500 de firme cu capital chinez inregistrate totalizeaza 330 milioane dolari, China plasandu-se pe locul 17 intre investitorii straini.

Potentialul este insa urias, rezervele valutare ale Chinei atingand la finele lunii septembrie un nivel record, de 2 273 miliarde dolari, potrivit Peopleas Bank of China (Banca Centrala), ceea ce reprezinta de 10 ori PIB-ul Romaniei.

 

FIRMELE CHINEZESTI AU SEMNAT CONTRACTE DE ACHIZITIE IN VALOARE DE 70 MILIOANE DOLARI

Cu ocazia Forumului economic si comercial, reprezentantii firmelor chinezesti au semnat contracte de achizitie in valoare totala de 70 milioane dolari. A doua zi au mai fost perfectate acorduri de colaborare in domeniul agriculturii si al IMM-urilor, prin proiecte pentru care partea chineza va asigura o finantare nerambursabila de circa 500.000 euro.

Dupa ce a investit 15 mil. euro in doua fabrici de prelucrare primara a lemnului, aflate la Bacau si Deva, Rich Forest va exporta in China cherestea in valoare de 30 mil. dolari pe an, a spus Li Ning directorul companiei.

Materiile prime si deseurile pentru industria metalurgica au facut obiectul unui alt contract, in valoare de 700 milioane dolari in primul an, am aflat de la Mark Crawley, reprezentantul pentru Romania al companiei Louis Dreyfus, cu sediul in Elvetia, partener al China Nonferrous Metal Minig Group Ltd.

La randul sau, firma aradeana Esentze "s-a angajat sa exporte catre China Railway Materials Import & Export Co. Ltd., una dintre primele 60 de companii din China raportat la cifra de afaceri (aproximativ 10 miliarde euro in 2008), traverse din lemn pentru calea ferata in valoare de aproximativ 6 milioane de euro", a declarat Vasile Pacsa, manager general Esentze. Si lucrurile nu se opresc aici!

 

"Forumul economic si comercial a fost un mare succes. Conform statisticilor partii chineze, la intalnirile bilaterale de afaceri s-au prezentat aproape 600 de persoane, respectiv peste 200 de firme romanesti. A fost cea mai mare intalnire de afaceri organizata intre cele doua tari, de pana acum. Camera de Comert si Industrie a Romaniei a acordat un sprijin foarte valoros in organizarea acestui eveniment si suntem foarte recunoscatori pentru aceasta" (Wang Xuanqing - Consilier economic si comercial al Ambasadei R.P. Chineze la Bucuresti) 

 

"RELATIILE ROMANO-CHINEZE SUNT IN CEA MAI BUNA ETAPA DE DEZVOLTARE"

In finalul Forumului economic si comercial am stat de vorba cu consilierul economic si comercial al Ambasadei RP Chineze la Bucuresti, domnul Wang Xuanqing, care a declarat: "Relatiile romano-chineze sunt in cea mai buna etapa de dezvoltare, mai ales sub aspectul colaborarii economice si comerciale de dupa 1989.

In primul rand, volumul total al tranzactiilor a atins in 2008 cea mai mare valoare a comertului dintre tarile noastre. Si investitiile reciproce sunt la cea mai inalta cota. China este cel mai mare furnizor de marfuri importate de Romania, iar Romania este tara in care China a investit cel mai mult din Europa Centrala si de Est".

Romania are acum o mare sansa, de a valorifica disponibilitatea de colaborare a partii chineze, bazata pe o prietenie consolidata de-a lungul ultimilor 60 de ani de relatii politice si diplomatice neintrerupte.

"Romania este un important prieten al Chinei in Uniunea Europeana si speram sa putem penetra aceasta piata folosindu-ne si de platforma oferita de tara dumneavoastra", a precizat Wang Xuanqing. Eforturilor Bucurestiului de redresare a balantei comerciale, partea chineza le raspunde cu maxima receptivitate, intinzand o mana de sprijin peste cei 7000 de km ce despart capitalele celor doua tari.

 

"SOLUTIA ESENTIALA ESTE CRESTEREA COMPETITIVITATII PRODUSELOR ROMANESTI"

"Speram sa demaram un comert armonios si echilibrat. China are o balanta comerciala favorabila atat cu Romania, cat si cu UE", a spus consilierul economic si comercial. Cel mai mare targ de import-export din China de la Canton, are si un targ pentru importuri, incepand cu editia 101.

De asemenea, la sfarsitul anului 2008, guvernul chinez a organizat o expozitie destinata produselor din Europa Centrala si de Est, la care a participat si Romania, iar din 2006 guvernul a organizat trei mari misiuni economice pentru achizitii in Romania.

Valoarea totala a achizitiilor facute in 2006 a fost de peste 50 milioane dolari, iar in 2007, de peste 70 milioane dolari. Acum, 7 perechi de firme au semnat contracte de achizitie, in valoare totala de 70 milioane dolari.

Comparativ cu deficitul comercial, de peste 2 miliarde dolari, este o suma mica. Pentru a rezolva aceasta problema trebuie sa creasca competitivitatea produselor romanesti si sa se diversifice investitiile chinezesti in Romania", a punctat interlocutorul meu.

 

"MULTE FIRME MARI CARE ACTIVEAZA IN DOMENIUL ENERGETIC SUNT INTERESATE SA INVESTEASCA IN ROMANIA"....

"Dupa cate stiu, multe firme mari din domeniul energetic sunt interesate sa investeasca in Romania. In ultima jumatate de an, aproape toate firmele mari din domeniul energetic au facut macar o vizita in Romania si si-au exprimat interesul pentru ecologizarea si modernizarea termocentralelor, ca si pentru retehnologizarea si restructurarea hidrocentralelor.

Firmele care activeaza in agricultura sunt foarte interesate de potentialul urias al Romaniei si dornice sa faca investitii.

Si firmele mari de constructii sunt interesate de investitii in infrastructura. Bunele intentii ale investitorilor chinezi sunt blocate, insa, de piedici mai evidente sau ascunse", a punctat interlocutorul meu. Astfel, durata pentru acordarea vizei de sedere este foarte mare, ca si rata de refuz.

"Firmele cu capital chinez care au intrat deja in Romania s-au confruntat cu tratamentul uneori abuziv al autoritatilor, ceea ce este un exemplu neplacut pentru celelalte firme care doresc sa vina", a spus Wang Xuanqing.

Astfel, cea mai mare investitie chineza, respectiv fabrica de tigari de la Buzau, a fost penalizata in mod nejustificat si i s-a cerut sa plateasca retroactiv accizele pentru materiile prime importate cu cativa ani in urma. Greseala autoritatilor romane nu a putu fi reparata decat in justitie.

"Aceasta fapta constituie o mare lovitura pentru entuziasmul firmei chinezesti", a precizat reprezentantul statului chinez la Bucuresti. O alta firma cu capital chinez a fost inselata de autoritatile locale la cumpararea unei parcele de teren. Dupa ce firma a fost inregistrata, autoritatile au interzis schimbarea destinatiei lotului respectiv de pamant.

"Together for your business" este o sectiune sustinuta editorial de Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
Vivo X100 Ultra, telefonul care vrea să ofere o cameră profesională cu performanțe de top
Vivo X100 Ultra, telefonul care vrea să ofere o cameră profesională cu performanțe de top
Compania Vivo este pe cale să lanseze pe piață modelul X100 Ultra, un telefon care promite să rivalizeze cu Xiaomi 14 Ultra în domeniul fotografic, ducând performanța la nivelul aparatelor...
#afaceri, #camera, #china, #comert, #de, #pib, #romania , #stiri Emil Boc