Camera Deputatilor a aprobat pe articole proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 09:35
1037 citiri
Camera Deputatilor a aprobat pe articole proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului

Deputatii au aprobat luni, pe articole, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului demis sa transmita Parlamentului bugetul de stat pe 2010, dar au amanat acordarea votului final din lipsa de cvorum, informeaza NewsIn.

Reprezentantii tuturor partidelor parlamentare si-au aratat sustinerea pentru modificarea Legii de organizare si functionare a Guvernului, astfel incat Cabinetul Boc sa poata elabora proiectul de buget pe 2010.

Democrat-liberalul Mircea Toader a subliniat ca PDL sustine proiectul de lege, dar a propus plenului o alta solutie pentru rezolvarea probelemei bugetului- investirea Guvernului Negoita.

Toader a amintit ca, inca de saptamana trecuta, a aratat ca Legea de organizare a Guvernului poate fi modificata doar printr-o alta lege, nu prin Hotararea Parlamentului, act pe care l-a catalogat drept inutil.

La randul sau, social-democrata Aura Vasile a explicat ca grupul PSD-PC va vota proiectul in contextul unei "situatii extraordinare".

"In conditiile in care se anunta ca nu sunt bani de salarii, nu sunt bani de pensii, nu sunt subventii in agricultura, iar toate institutiile sunt blocate, bineinteles ca vom vota pentru a rezolva una din conditiile internationale pe care Guvernul le-a luat", a detaliat deputatul PSD.

Si deputatul PNL Calin Popescu Tariceanu si-a aratat sustinerea pentru proiect, criticand in acelasi timp Cabinetul Boc pentru faptul ca, pana in acest moment, "nici macar nu a luat in discutie un prim proiect de buget", dovedind astfel "iresponsabilitate".

"Este evident ca asteptau ordine si dispozitii care intarziau sa vina de la FMI sau de la Traian Basescu", a sustinut liberalul.

El a apreciat Hotararea data de Parlament saptamana trecuta drept "binevenita, pentru ca a aratat disponsibilitatea Parlamentului de a insoti Guvernul in demersul de a obtine transa FMI".

Udemeristul Marton Arpad apreciat ca solutia gasita pentru abilitarea Guvernului Boc este "binevenita", subliniind ca acest executiv poate veni cu proiectul de buget, dar majoritatea parlamentara va decide "cum va arata proiectul de buget si isi va asuma resonsabilitatea" asupra acestuia.

Tariceanu a propus acordarea votului final tot luni, insa presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a constatat lipsa cvorumului, astfel ca proiectul va fi supus votului marti.

Premierul demis, Emil Boc, a facut din nou luni un apel catre partide sa modifice Legea de organizare si functionare a Guvernului pentru ca Guvernul demis sa poata trimite bugetul pe 2010.

"Am si raspuns presedintelui Geoana sa faca o modificare a legii de organizare si functionare a Guvernului astfel incat sa permita guvernului trimiterea proiectului de buget pe 2010 la Parlament. Hotararea elaborata de Parlament e o declaratie de bune intentii. O hotarare, stie orice jurist, nu modifica o lege. Numai o lege poate modifica o lege si anume e nevoie de un proiect de lege de modificare a legii de organizare si functionare a guvernului care sa spuna ca Guvernul nu poate initia proiecte de legi cu exceptia bugetului de stat si a legii bugetului asigurarilor sociale de stat. Numai un asemenea act normativ, trecut de ambele camere si publicat in Monitorul Oficial da dreptul legal Guvernului sa inainteze Parlamentului proiectul de buget. In rest, hotararea Parlamentului produce efecte intre parlamentari, dar nimic mai mult", a explicat Emil Boc. 

 

#proiect, # buget, # organizare, # lege, # guvern, # modificare , #stiri Emil Boc