Cabinetul Boc fata in fata cu criza

Luni, 02 Februarie 2009, ora 11:57
1200 citiri

(REUTERS, Marea Britanie) Masurile anuntate de cabinetul de centru-stanga al Romaniei, s-ar putea dovedi limitate pentru a impiedica o criza financiara deplina, in conditiile in care cresterea incetineste si noul rating al tarii de categoria secunda isi face simtit efectul.

Guvernul s-a angajat sa plafoneze salariile din sectorul public si sa reduca alte cheltuieli cu 1,5%, in conditiile inrautatirii previziunilor privind cresterea economica, in timp ce analistii se indoiesc privind atragerea de numerar pentru finantarea actualului deficit de cont curent de 13%.

Agentiile de rating califica oficial Romania drept cel mai riscant pariu din UE pentru investitori.


Pentru aceasta, s-ar putea sa fie nevoita sa reformeze drastic vasta si puternic sindicalizata sa administratie de stat, care reprezinta o treime din forta de munca si castiga cele mai mari venituri din economie, dupa cresterile salariale cu trei cifre inregistrate in ultimii ani.

Reformarea sectorului este urgenta, spun economistii, deoarece aceasta absoarbe si putinul numerar care ar putea ajuta la mentinerea economiei pe linia de plutire, anul acesta.

"Guvernul are optiunea de a actiona acum pentru a ne fi mai bine mai tarziu sau de a amana interventia si atunci ne va fi mai rau si acum si mai tarziu", a declarat economistul senior de la ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Dar sindicatele de aici nu si-au dat inca sustinerea pentru planul bugetar al premierului Emil Boc pentru 2009, care intrevede cresteri ale pensiilor si salariilor in sectorul public de 5%, in concordanta cu asteptata inflatie dar departe de cresterile cu doua cifre din ultimii ani.

Boc spune ca plafonarea cresterilor salariale si eliminarea sporurilor este vitala pentru planurile sale de ajustare a deficitul fiscal la 2% din PIB, de la 5% anul trecut.

"Este un buget care incearca sa peticeasca ce poate", a afirmat Ionut Dumitru, seful cercetarii la Raiffeisen Bank."Unele din masuri sunt foarte drastice, dar cat pot ei sa reduca? Incep cu un handicap destul de mare. Un deficit de 2% este foarte ambitios si greu de atins."

Comisia Europeana a previzionat ca deficitul fiscal va ajunge la nivelul stupefiant de 7,5% anul acesta in timp ce Executivul a denuntat cifra ca fiind bazata pe date vechi.

In conditiile in care mii de pensionari traiesc cu mai putin de 100 de euro pe luna,
furia lor ar putea spori sentimentele anti-guvernamentale.

Deprecierea monedei nationale, slabita deja cu 20% fata de euro in ultimele trei luni, ar putea atata inflatia si ar putea arunca Romania intr-o criza prelungita.

De pe acum, doua agentii de rating majore spun ca Romania este singura tara cu nivel "junk" din UE.

Suferintele economice sunt tot mai vizibile in conditiile in care mii de lucratori sunt disponibilizati si fabricantii majori, ca ArcelorMittal, anunta incetari ale lucrului repetate.

Incertitudinea privind cresterea economica de anul acesta se adauga ingrijorarilor provocate de posibilul nerealism al planurilor bugetare ale lui Boc, unii analisti spunand ca edificarea unui buget pe baza unei proiectii de crestere economica de 2,5% este iresponsabila.

"Nu as fi surprins sa constat un deficit bugetar de trei, patru ori mai mare decat cel proiectat de guvern. Lucrurile pot deveni foarte incurcate", spune Neil Shearing de la Capital Economics.

"Cresterea va fi aproape de minus 2,5% si aceasta va duce la un colaps absolut al veniturilor fiscale. In acelasi timp, vor creste presiunile pentru cheltuielile sociale, pe masura amplificarii somajului."

#boc, #criza, #finante, #guvern, #rating , #stiri Emil Boc