Bugetul de stat, salvat de Craciun?

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 15:19
1486 citiri
Bugetul de stat, salvat de Craciun?

Pe fondul discutiilor despre disponibilizari, salariu minim, rectificari bugetare si un al doilea acord cu Fondul Monetar International, guvernantii se bazeaza pe veniturile din taxa pe valoarea adaugata pentru a completa gaurile din bugetul de stat.

Pana la sfarsitul anului, potrivit proiectului ordonantei de urgenta pentru rectificarea bugetara pe anul 2010, publicat de Ministerul Finantelor Publice, Guvernul se asteapta la venituri de peste 2,096 de miliarde de lei din taxa pe valoarea adaugata, datorita "evolutiei peste asteptari a incasarilor".

Potrivit proiectului ordonantei, media incasarilor pe lunile august si septembrie a depasit cu 34 la suta media incasarilor din primele sapte luni ale anului, pe fondul majorarii TVA de la 19 la 24 la suta, din luna iulie.

Ce inseamna, de fapt, ca se asteapta la incasari mai mari din TVA? Nu putem sa ne gandim ca, brusc, comerciantii din Romania vor renunta, in spiritul Craciunului, la evaziune fiscala si evitarea platii taxelor. Prin urmare, nu poate fi vorba decat de o crestere a consumului, de altfel, un lucru normal in asa-numita luna a cadourilor.

De obicei, consumul in perioada sarbatorilor de iarna creste de doua, trei ori fata de celelalte luni ale anului.

Totusi, Romania este inca in criza, produsul intern brut urmand a scadea cu 1,9% in acest an.

De asemenea, in urma scaderilor salariale de 25%, tot din iulie, o parte a romanilor cu locuri de munca, prin urmare cei care si-ar permite sa cumpere, vor avea la dispozitie sume mult mai mici pentru cadouri, brazi sau masa de Craciun si Revelion.

In plus, ne putem astepta ca preturile tuturor produselor sa se majoreze in lunile noiembrie - decembrie. De exemplu, companiile petroliere, precum OMVPetrom si Rompetrol, au anuntat deja cresteri ale pretului combustibililor, cu 6 bani.

De altfel, tendinta a inceput inca din luna octombrie.

Potrivit Institutului National de Statistica, preturile la majoritatea produselor alimentare s-au majorat cu cel putin 1%, culminand intr-o crestere de nu mai putin de 24,01% a pretului cartofilor, unul din cele mai "indragite" alimente ale romanilor.

Pretul fructelor proaspete a crescut cu aproape 12 %, al uleiului cu 17,32%, iar al carnii intre 1,78% si 2,85%.

Turbulentele politice pun in pericol vanzarile de Craciun

In afara de cresterea preturilor, consumul este foarte mult influentat de starea de spirit a cumparatorilor. Luand in considerare scaderile salariale si disponibilizarile, atat de la stat, cat si din mediul privat, increderea romanilor in economie este la un nivel nimim.

Si mai rau, potrivit unui sondaj Eurobarometru, nu mai putin de 85% din romani nu mai au incredere in Guvernul lui Emil Boc. Aceasta nu este doar o problema politica. Daca nu exista incredere in guvern, nu exista incredere nici in masurile de austeritate si cele de redresare economica pe care acesta le ia.

Nu in ultimul rand, scandalurile politice si nehotararea Guvernului in privinta unor aspecte vitale - bugetul pentru 2011, legile salarizarii si pensiilor - determina, cu siguranta, o incertitudine si in economie: cand situatia nu este stabila, consumatorii prefera sa cheltuie mai putin, nestiind ce ii poate astepta mai tarziu.

In primele noua luni ale anului, veniturile incasate la bugetul de stat din taxa pe valoarea adaugata s-au majorat cu 7,3%, comparativ cu perioada similara din 2009.

Ce sanse exista sa fie majorari spectaculoase pe baza cheltuielilor facute de romani in luna decembrie?

Potrivit unui studiu Deloitte, europenii isi vor reduce bugetele alocate sarbatorilor de iarna, atat pentru cadouri, cat si pentru iesirile in oras sau mesele festive, in conditiile in care majoritatea tarilor din Uniunea Europeana a reusit deja sa iasa din criza, spre deosebire de Romania, unde criza va persista, probabil, si in primul trimestru de anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget stat, #consum, #craciun, #crestere preturi, #criza , #stiri Emil Boc