Botis lasa liderii sindicali fara obiectul muncii

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 21:30
1960 citiri
Botis lasa liderii sindicali fara obiectul muncii

Contractele sociale de munca vor fi desfiintate la nivel national. Ministrul Muncii, Ioan Botis a declarat ca liderii sindicali vor fi lasati fara "obiectul muncii". Mai mult, acesta a precizat ca va exista un salariu minim brut, care va putea fi negociat la nivel de unitate.

"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta (...) Va fi un salariu minim brut, prin hotarare de guvern, si peste acest salariu se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu putin mai mari decat salariul minim garantat in plata.

Va fi un avantaj imediat, care se va vedea in urmatoarele luni, faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, mai mari. In aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat, ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial", a spus ministrul Muncii, Ioan Botis, potrivit Mediafax.

El a aratat totodata ca astfel vor fi slabite pozitiile liderilor de rang national, care pierd "obiectul muncii" legat de semnarea contractului colectiv la nivel national, dar liderii sectoriali, "de linia a doua si a treia" vor avea de castigat si isi vor intari foarte mult pozitiile, fiind mai apropiati de membrii de sindicat. 

"Un lucru pe care as vrea sa-l precizeze, pentru ca a fost vehiculat foarte mult de liderii de sindicat in ceea ce priveste aplicarea principiului «erga omnes» - extinderea unor negocieri colective la nivel national tuturor salariatilor.

Economia Romaniei, la fel ca oricare alta economie, are nevoie sa respire pe tonalitati diferite, este o alta forta in zona industriei textile fata de ceea ce inseamna industria IT.

Din acest motiv, am considerat ca este oportun sa lasam negocierile la nivel de sector, astfel incat sindicate puternice sa negocieze cu patronate puternice la nivel de sector si sa convinga partenerii care este forta lor de dezvoltare", a adaugat ministrul.

Codul de Dialog Social mai prevede ca Guvernul se va retrage din Consiliul Economic si Social, organism din care vor face insa parte si organizatiile de pensionari.

Necesitatea Codului de Dialog Social a fost mentionata, in conferinta de presa, si de premierul Emil Boc, care a aratat ca este nevoie si de o lege a dialogului social "de dreapta", dupa modificarea Codului Muncii.

#contracte sociale de munca, #ioan botis, #lideri sindicali, #modificarea codului muncii, #obietul muncii, #salarii, #salariu minim brut , #stiri Emil Boc