Botis: Cresteri salariale de 43% in anii urmatori pentru bugetari

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 01:15
1532 citiri
Botis: Cresteri salariale de 43% in anii urmatori pentru bugetari

Personalul bugetar va fi reincadrat in 2011 cu salarizare egala pentru aceleasi functii, dar pornind de la baza din luna octombrie, iar in timp vor fi majorari salariale importante inclusiv in sanatate si educatie, cresterea salariala pentru urmatorii ani fiind de peste 43%, afirma ministrul Muncii, scrie Mediafax.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a precizat, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, ca legea cadru a salarizarii unitare va fi completata in fiecare an de cate o lege de aplicare si a sustinut ca se vor inregistra cresteri salariale importante inclusiv in sanatate si educatie.

"Vom recupera in mod constant in urmatorii ani, cand vor creste salariile in masura in care economia ne va permite, dar ceea ce am statuat noi prin legea cadru duce la o crestere totala salariala in jur de peste 43%", a spus Botis.

El a adaugat ca, in 2011, va fi realizat primul pas de aplicare al Legii salarizarii unitare, iar tot personalul bugetar va fi reincadrat.

"Incepand cu 1 ianuarie 2011, tot personalul din sectorul bugetar va fi reincadrat. In aceste conditii, cresterile salariale vor exista si vor fi tratate egal functiile pe acelasi palier din minister. Cu 1 ianuarie 2011, tot personalul din sectorul bugetar va fi reincadrat pe functii, acolo unde exista discrepante intre ministere. in acest fel, cei care au un tip de munca in ministere diferite vor fi reincadrati in acelasi mod", a mai spus ministrul Muncii.

Proiectul legii salarizarii unitare va fi aprobat de Guvern intr-o sedinta programata pentru luni si transmis la Parlament, in vederea angajarii raspunderii, a anuntat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Surse participante la sedinta de guvern au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca premierul Emil Boc i-a anuntat pe ministri ca forma finala a legii salarizarii unitare va fi negociata in zilele imediat urmatoare cu Fondul Monetar International, dupa care va fi aprobata de Guvern in sedinta speciala, programata pentru luni, si transmisa imediat la Parlament.

In nota de prezentare a proiectului de lege a salarizarii se arata ca nu se aplica din 2011 prevederea potrivit careia salariile de baza, indemnizatiile lunare de incadrare si soldele functiilor de baza se stabilesc prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare corespunzator claselor de salarizare cu valoarea de referinta a coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare 1, rotunjindu-se din leu in leu, in favoarea salariatului.

Valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierahizare 1 din grila de salarizare se stabileste anual prin lege, conform Legii responsabilitatii fiscal bugetare 69/2010, la propunerea Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor.

in cadrul noii grile de salarizare a bugetarilor au fost stabilite 110 clase de salarizare, carora le corespund coeficienti de ierarhizare la un interval de 1.025.

Liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat, miercuri ca legea-cadru a salarizarii unitare va intra in vigoare in anul 2011, insa anual vor fi date legi de aplicare a acesteia.

"Legea salarizarii intra in vigoare in 2011, dar aplicarea grilei de salarizare va mai dura, vor fi date anual legi de aplicare", a precizat Pambuccian, aratand ca nu se stie cat va mai dura, depinde de situatia economica.

Premierul Emil Boc a anuntat la inceputul saptamanii ca proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#crestere salariala, #bugetari, #salarii, #grila de salarizare, #emil boc, #majorari , #stiri Emil Boc