Boc: vrem sa prevenim mai raul care s-ar produce daca nu se iau masuri

Joi, 03 Iunie 2010, ora 09:47
1455 citiri
Boc: vrem sa prevenim mai raul care s-ar produce daca nu se iau masuri

Premierul Emil Boc a declarat dupa sedinta Birourilor Permanente ale Parlamentului ca obiectivul Guvernului "nu este sa puna categorii sociale una impotriva alteia", ci de a asigura stabilitatea economica si "de a preveni mai raul care s-ar produce in sistem" daca nu s-ar lua masurile, precizeaza Mediafax.

"Obiectivul Guvernului nu e sa puna categorii sociale una impotriva alteia, nu e sa vina impotriva romanilor, este de a asigura stabilitatea economica a tarii si de a preveni mai raul care s-ar putea produce in sistem, daca nu am lua asemenea masuri acum", a spus Emil Boc.

El a aratat ca, daca s-ar fi majorat TVA si cota unica, acest lucru ar fi reprezentat "o povara suplimentara" pe mediul privat.

"A pune in acest moment o povara suplimentara pe mediul privat, prin cresterea TVA si a cotei unice, ar fi insemnat sa omoram orice sansa de crestere economica a tarii. Am optat pentru aceasta solutie provizorie care restrange cheltuielile publice, astfel incat sa putem pregati o crestere economica sanatoasa in 2011. Sa speram ca, din acest punct de vedere, a evolutiei crizei economice mondiale, lucrurile nu se vor agrava", a explicat Boc.

El a aratat ca, daca lucrurile nu se agraveaza si merg in directia prognozata de Executiv, s-ar putea ajunge la o crestere economica in anii urmatori, iar pe parcursul anului 2011, s-ar putea reveni la nivelul din prezent al pensiilor.

"Daca lucrurile nu se agraveaza si merg in directia pe care o avem in fata de a pregati o crestere economica in anii urmatori, evident, putem sa ne asteptam ca in anul 2011, pe parcursul lui, sa revenim la nivelul pensiilor de acum, iar in privinta salariilor bugetarilor, in functie de reformele care se fac in sistemul bugetar, de restrangere numerica si o alta abordare, sa putem asigura si o crestere a salariilor bugetarilor", a adaugat premierul Emil Boc.

El a mai spus ca a vorbit in sedinta Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului despre procedura asumarii raspunderii Guvernului in Parlament si a raspuns la intrebarile legate de avizul CES si al CSAT.

Potrivit lui Boc, avizul consultativ al CES "este considerat practic indeplinit si procedura merge mai departe".

"CES-ul refuzand practic sa ia o decizie, legea precizeaza faptul ca in asemenea situatii ramane fiecare cu parerea pe care o are - sindicatele, patronatele si partea Guvernului", a adaugat Boc.

Premierul a aratat ca, din perspectiva avizului CSAT, le-a explicat parlamentarilor din conducerea Camerei Deputatilor si Senatului faptul ca si in 2009, in cazul legii prin care a acordat concediu fara plata bugetarilor, Guvernul a "utilizat exact acelasi articol 53, fara sa fie in pericol libertatea cetatenilor, drepturile la exprimare, la libertatea de miscare, la opinie".

"Nici in acest caz nu se pune in Romania problema restrangerii dreptului care sa utilizeze libertatea de exprimare, de miscare sau alte drepturi. Si in privinta salariului si pensiilor, se instituie in maniera temporara, pana la 31 decembrie, restrangerea exercitiului acestui drept", a explicat Boc, aratand ca si Curtea Constitutionala a apreciat ca aceasta procedura este legala si constitutionala.

El a spus ca starea de stabilitate economica a tarii a dus la necesitatea acestor masuri de austeritate pentru a ramane intr-un deficit bugetar care sa poata fi platit.

"Consumam mai mult decat producem, trebuie sa ne imprumutam 8,5 miliarde de euro, aproximativ. Si pentru a asigura stabilitatea economica a tarii avem nevoie de acesti bani sa putem plati salarii si pensii, chiar si diminuate, investitii, de aceea, in maniera temporara, aceste drepturi sunt restranse pana in 31 decembrie. Si nu este vorba nici despre stare de asediu, nici despre stare de necesitate, nici despre alta calamitate, cum incearca unii sau altii sa spuna. Este vorba despre o restrangere pe o perioada determinata, pana la 31 decembrie, a exercitiului acestor drepturi, in privinta cuantumului, si nu a fundamentului dreptului, nu se anuleaza dreptul la salariu sau dreptul la pensie", a adaugat Boc.

El a aratat ca si Curtea Europeana a Drepturilor Omului a subliniat foarte clar, intr-o cauza din 2009, ca dreptul la pensie este garantat, cuantumul insa nu poate fi garantat si el difera in functie de situatiile economice cu care tarile se confrunta.

"Am spus la intalnirea cu membrii Biroului Permanent ca aceste masuri au un caracter temporar, pana la 31 decembrie. Criza economica ce s-a accentuat si in Europa nu poate ocoli si Romania si, din nefericire, de la o prognoza de +1,3, ne indreptam spre o prognoza de crestere zero din punct de vedere economic. De aceea, suntem nevoiti sa luam masuri suplimentare de austeritate, prin care sa nu avem un deficit bugetar de 9,1, ci de 6,8", a adaugat Boc. 

 

#austeritate, #boc, #crestere, #criza, #economica, #masuri, #pensii, #povara, #salarii , #stiri Emil Boc