Boc:Taierea salariilor si pensiilor, pe baza prevederilor Constitutiei privind securitatea nationala

Joi, 27 Mai 2010, ora 09:44
1489 citiri
Boc:Taierea salariilor si pensiilor, pe baza prevederilor Constitutiei privind securitatea nationala

Legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile si alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi, pentru apararea securitatii nationale, potrivit premierului Emil Boc, informeaza Mediafax.

El a amintit ca Guvernul isi va suma raspunderea pe doua legi, dintre care una vizeaza restabilirea echilibrului bugetar prin reducerea chetuielilor cu salariile, pensiile si a celorlalte drepturi sociale.

"Aceasta lege are ca temei articolul 53 din Constitutia Romaniei, de restrangere temporara a exercitiului unor drepturi, si anume este vorba de restrangerea acestora pana la sfarsitul anului, pana in 31 decembrie, urmand ca drepturile de pensii si drepturile salariale pentru 2011 sa fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor si prin noua lege a salarizarii unitare a bugetarilor. Asta in conditiile in care se realizeaza masurile de restructurare a sectorului bugetar si, pe de alta parte, de relansare a activitatii economice, astfel incat sa avem resursele financiare pentru a putea vorbi de o crestere sanatoasa a salariilor si pensiilor in anul 2011", a spus Boc.

Intrebat de jurnalisti in baza carui principiu a decis Guvernul restrangerea unor drepturi constitutionale, premierul a raspuns ca ordinea publica si siguranta nationala permit acest lucru.

Articolul 53 din Constitutie prevede ca exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica.

Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitatea nationala, # boc, # masura restrangere cheltuieli , #stiri Emil Boc