Boc: Sistemul actual de pensii pune in pericol plata pensiilor

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 13:40
1228 citiri
Boc: Sistemul actual de pensii pune in pericol plata pensiilor

Premierul Emil Boc a declarat vineri, dupa discutiile pe care le-a avut la Ministerul Muncii cu sindicatele si ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, ca daca s-ar merge in continuare pe actualul sistem de pensii ar fi pusa in pericol plata pensiilor pe termen mediu si lung, relateaza NewsIn.

 

"Anul acesta, de exemplu, luam 1,5 miliarde euro de la bugetul de stat si ii trecem la bugetul de pensii ca sa putem sa platim pensiile, iar aceasta suma va creste in continuare in anii urmatori daca nu se realizeaza o reforma a sistemului de pensii, adica sa putem plati pensiile romanilor din ceea ce se aduna la pensii.

Deci este obligatoriu sa putem face acest lucru", a precizat Boc.

El a adaugat ca "insitutirea principiului contributivitatii este, de fapt, cheia acestei legi".

"Fiecare contribuie la sistemul de pensii si primeste o pensie mai mare sau mai mica, in functie de contributia pe care a adus-o la bugetul de pensii.

De aceea noutatea majora a proiectului o constituie faptul ca se recalculeaza acele pensii care astazi nu au la baza principiul contributivitatii si aici ma refer la pensii de lux, care vor fi recalculate.

Am eliminat salariile bugetarilor de lux si am rezolvat problema bugetarilor de lux pe de o parte atunci cand am desfiintat salariile de 30.000 euro ale sefilor de agentii, iar odata cu legea salarizarii unitare am pus capat acestei practici a bugetarilor de lux stabilind o ierarhie de la 1 la 12", a mai spus Boc.

Premierul a mai spus ca prin noua lege a pensiilor isi propune sa elimine abuzurile din sistem si a dat exemplul pensiilor de invaliditate care nu sunt acordate mereu numai celor care le merita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#de, #pensii, #plata, #sindicate, #sistem , #stiri Emil Boc