Boc: Romania trebuie sa fie precauta si sa evite politicile populiste

Luni, 08 August 2011, ora 10:06
1180 citiri
Boc: Romania trebuie sa fie precauta si sa evite politicile populiste

"Romania are nevoie de maxima precautie si evitarea oricaror politici populiste. Spun asta in contextul in care lucrurile nu s-au linistit in plan international", a declarat Emil Boc, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, transmite NewsIn.

"Dupa cum stiti, America a fost la 12 ore de a fi in situatia de a nu plati pensiile, iar Standard& Poors a retrogradat ratingul de tara al Americii. Nici in Europa apele nu sunt linistite si tari precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia sau Irlanda trec prin serioase dificultati", a subliniat premierul.

El a aratat ca majoritatea tarilor europene au un grad mare de indatorare, peste criteriul de la Maastricht (max. 60% din PIB): Grecia-158%, Italia-120%, Irlanda-112%, Portugalia-102%, Belgia- 97%, Franta- 85%, Marea Britanie 84%. 

"Romania are la 6 luni in 2011 un nivel al datoriei publice de 31.4% din PIB. Stam bine la acest capitol, dar suntem departe de a ne bucura si se a ne considera feriti de pericole. 

Doar trei tari din UE au un nivel de indatorare mai mic decat Romania: Luxemburg, Estonia si Bulgaria. (...)

Atata vreme cat situatia nu este calma in plan international, Romania trebuie sa ramana extrem de precauta si sa respinga orice fel de politica ce ar dezechilibra bugetul", a avertizat seful Executivului.

"Romania are nevoie sa isi consolideze stabilitatea economica", a adaugat Boc. El a amintit ca la inceputul lunii august prima de risc pentru investitii cu 25% mai mica fata de august 2010, lucru care inseamna ca Romania a castigat in ultimul an increderea pietelor internationale. 

El a reiterat ca veniturile incasate la buget au fost cu 9,6% mai mari decat primele sase luni din 2010, ca evaziunea fiscala a scazut, aratandu-si "roadele", ca exporturile au crescut cu 34% in acest an, ca industria s-a revigorat, inclusiv cea a constructiilor.

#emil boc, #romania criza zona euro, #boc criza burse, #burse , #stiri Emil Boc