Boc: Romania sustine Nabucco, dar nu exclude participarea la South Stream

Joi, 28 Mai 2009, ora 11:37
1349 citiri
Boc: Romania sustine Nabucco, dar nu exclude participarea la South Stream

Romania sustine proiectul Nabucco, dar nu exclude participarea la alte proiecte europene, precum South Stream, in functie de sustinerea Uniunii Europene pentru aceste investitii energetice, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

"In privinta perspectivei proiectelor de finantare a petrolului, gazelor si energiei in spatiul Marii Negre, Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a conductei Constanta-Trieste si construirea la Constanta a unui terminal de gaze naturale lichefiate. Sunt pe agenda noastra, fara ca prin aceasta sa neglijam celelalte proiecte europene aflate in dezbatere. Romania are avantajul strategic de a detine o pozitie importanta in oricare dintre ele, de aceea Romania isi va flexibiliza politica putand fi parte componenta si la alte proiecte europene", a declarat Boc la conferinta Mediafax Talks about Energy.

Intrebat daca printre aceste proiecte europene la care Romania doreste sa participe se afla si South Stream, Boc a spus ca se poate lua parte la oricare dintre proiecte.

"M-am referit la toate culorile: White Stream, Blue Stream, South Stream. Putem fi parte la oricare din aceste proiecte, evident trebuie sa vedem modul in care UE si ceilalti parteneri vor fi inclinati in sustinerea unuia sau altuia dintre celelalte proiecte. Important este sa jucam un rol strategic cu oricare dintre ele", a aratat premierul.

El a mai spus ca discutia este inca la un nivel general pentru ca tine de contextul international si de politica energetica a Romaniei.

Boc a deschis, joi, conferinta Mediafax Talks about Energy, avand ca tema principala necesitatea si efectele unei strategii energetice nationale. Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana si SUA, vizeaza legarea zonei centrale a Asiei, bogata in gaze naturale, de Europa.

Gazoductul este dezvoltat de un consortiu la care participa Transgaz Medias, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania) si va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Romania, Ungaria si Austria, ocolind Rusia si Ucraina.

Inceperea constructiilor a fost programata pentru 2010, iar inaugurarea a fost stabilita pentru 2014. Furnizorii potentiali sunt Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan si Irak.

South Stream este dezvoltat de Gazprom si grupul italian ENI si are ca obiectiv livrarea de gaze naturale rusesti catre Europa, ocolind Ucraina.

 

#boc, # romania, # sustinere, # nabucco, # investitii energetice , #stiri Emil Boc