Boc: reforma sistemului de pensii era necesara

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 15:41
1367 citiri
Boc: reforma sistemului de pensii era necesara

Primul ministru Emil Boc a sustinut, joi, la Iasi, ca daca reforma sistemului de pensii se facea conform variantei Opozitiei, in anii urmatori ar fi trebuit directionate din bugetul statului sume importante de bani pentru a putea fi platite pensiile, transmite corespondentul NewsIn.

Premierul a subliniat ca adoptarea in Camera Deputatilor a legii privind sistemul unitar de pensii este si un act de dreptate sociala prin impunerea principiului contributivitatii, transmite corespondentul NewsIn.

"Daca nu se adopta in forma in care a fost adoptata ieri (miercuri, n.r.), in 2011 trebuia sa punem de la bugetul de stat cinci miliarde de euro, daca se mergea pe varianta Opozitiei, bani care trebuiau luati de la dezvoltare, de la cofinantarea proiectelor europene, educatie sau de la sanatate pentru a asigura sustinerea bugetului de pensii.

Asa, putin peste trei miliarde de euro vor fi necesari in 2011 pentru sustinerea bugetului. (...)

Reforma pensiilor aduce dreptate in sistemul de pensii, au fost eliminate pensiile de lux, s-a impus principiului contributivitatii si, in al treilea rand, legea asigura o sustinere a bugetelor de pensii pe termen mediu si lung", a declarat premierul Emil Boc, in conferinta de presa.

Potrivit acestuia, adoptarea legii pensiilor este un prim pas al reformei statului roman.

Intrebat daca romanii nu se pensioneaza la o varsta prea inaintata, premierul a declarat ca statul roman poate decide ca varsta de pensionare sa fie la 50 de ani, dar a subliniat ca nu ar exista bani pentru sustinerea bugetului de pensii.

"Putem sa ne pensionam cu totii la 50 de ani, putem lua o asemenea decizie. Dar, atunci, va rog sa-mi spuneti de unde luam banii sa putem plati. Daca ne dati solutia, eu sunt dispus sa promovez maine o ordonanta de urgenta.

Daca luam decizii de moment, putem supravietui o zi, doua luni, un an, dar nu vom putea asigura sustinerea bugetului de pensii pe termen mediu si lung si vedeti ca intreaga Europa trece printr-o reforma a sistemului de pensii. Toti sunt nevoiti sa ia masuri de reformare a sistemului pentru ca pensiile sa fie platite pe termen scurt, mediu si lung", a mai spus Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#boc, #reforma, #pensii, #buget , #stiri Emil Boc