Boc: Recalcularea taie drastic pensii de mii euro

Luni, 15 Februarie 2010, ora 10:01
1299 citiri
Boc: Recalcularea taie drastic pensii de mii euro

Recalcularea pensiilor nu va taia pensiile normale, ci cele speciale de mii de euro necorelate cu suma contributiei la buget, caz in care pensii de 8.000 lei vor fi reduse drastic, la doar 2.000 lei, conform contributiei, iar persoanele iesite abuziv la pensie pe caz de boala vor fi trimise la munca.

"Pensiile normale, obisnuite nu scad cu niciun leut. Sunt 5,6 milioane de pensionari care au pensii normale si nu pensii speciale in aceasta tara, legatura cu care pot sa spun raspicat si clar: prin intrarea vigoare a noii legi a pensiilor, sa speram incepand cu anul viitor, ceea ce primesc in mana astazi nu este afectat, deci nu scade cu niciun leut pensia lor.

Putem discuta despre scaderea pensiilor la cei care au pensii de mii de euro si nu au muncit pentru ele. Ma refer in exclusivitate la pensiile speciale. Pensii, repet, de mii de euro, si care nu au corespondent in contributia pe care ar fi trebuit sa o fi avut la bugetul asigurarilor sociale", a spus Boc, intr-un interviu acordat, duminica, agentiei MEDIAFAX.

El a aratat ca sunt in jur de 180.000-200.000 pensii speciale, iar in urma recalcularii doar aproximativ 15% dintre cei care au pensii speciale pierd consistent la pensia pe care o au in prezent.

"Pentru restul nu se pune problema scaderii valorii pensiilor, dar pentru 15% sunt schimbari substantiale. Si dau acel exemplu clasic: cineva care a avut o pensie de 80 milioane lei vechi si a avut contributie pentru doar 20 milioane lei vechi va primi doar 20 milioane lei vechi si nu 80 milioane in continuare, asa cum are acum", a spus Boc.

El a explicat totodata si sistemul de recalculare a pensiilor, aratand ca valoarea contributiei la bugetul asigurarilor sociale va reprezenta principalul criteriu.

"In primul rand, sa lamurim un lucru: 5,6 milioane de pensii ale oamenilor obisnuiti, cu pensii obisnuite, nu se recalculeaza, ci ele merg mai departe si nu pierd niciun leu la pensia pe care o au astazi in plata.

Pentru ceilalti - si aici marea majoritate au pensia raportata la 80% din veniturile din ultima luna- lucrurile sunt foarte simple: nu se mai aplica la calculul pensiei 80% din veniturile din ultima luna, ci se aplica valoarea pensiei la cat ai contribuit. Si atunci rezulta un lucru foarte clar pe care deja il stiu foarte multi: pentru ca astazi, in acel exemplu care avea 80 milioane lei vechi, in fiecare luna, de la bugetul de stat, primea 60 milioane sponsorizare, nu mai primeste 60 milioane lei sponsorizare si va primi doar 20 milioane lei vechi.

Deci eliminarea pensiilor de mii de euro nemuncite va fi primul pas in vederea cresterii pensiilor mici", a precizat premierul.

El a atentionat ca unele pensii scad "mai dramatic" decat de la 80 milioane lei vechi la 20 milioane lei vechi, fiind si persoane cu pensie de 200 milioane lei vechi si care raman cu o pensie de 50 milioane lei vechi, de unde va rezulta si o economie de minimum 500 milioane euro.

"Dar daca e sa comparam si, pe baza datelor pe care le avem de la Ministerul Muncii, daca in medie sa spunem ca pentru cei 15%, deci aproximativ 30.000 pensionari cu pensii speciale ar fi o reducere cu 1.500 euro pe persoana ori 12 luni, veti vedea ca ies peste 500 si ceva de milioane euro, dar ele vor rezulta in concret dupa ce se vor recalcula toate pensiile, pentru ca avem nevoie de toate datele de la toate casele de pensii, ca sa stim in total. De ceea am pus o limita minima si maxima, 500-800 milioane euro", a spus Boc.

Potrivit premierului, economii vor rezulta si din stoparea pensionarilor de invaliditate abuzive, proces in urma caruia persoanele apte vor fi trimise "la munca".

"Aici vom economisi in continuare la bugetul de pensii, pentru ca intr-adevar exista foarte multe abuzuri cu pensiile de invaliditate. De aceea trebuie protejati in continuare toti aceia care au o boala si au nevoie de o pensie, si chiar trebuie sa marim acea pensie de boala, dar trebuie sa ii trimitem la munca pe cei care au intrat pe usa din dos si beneficiaza de o pensie nemeritata de boala sau de invaliditate.

Deci cei care sunt apti de munca trebuie sa munceasca pana la varsta de pensionare, cei care din nefericire in viata au o problema trebuie ca statul sa ii sprijine concret si direct. Dar, ca peste tot in aceasta tara din nefericire, in ultimii 20 de ani, pe langa lege si-au facut foarte multi altii loc care nu merita si nu trebuie sa fie acolo.

E adevarat ca nu va fi o chestiune foarte populara sa reanalizam toate dosarele de pensie de invaliditate, dar o vom face, pentru ca banul sa fie cheltuit corect in aceasta tara, inclusiv cu pensiile de boala, cu pensiile de invaliditate, dupa cum tot corect este ca fiecare pensionar sa primeasca o pensie pe baza de contributie", a spus Boc.

Interviul cu premierul Emil Boc clarifica si problemele privind relatiile cu UDMR si discutiile referitoare la regiunile de dezvoltare, descentralizarea, referendumul privind Parlamentul unicameral, aliante pe plan local intre PNL si PDL, Agentia Nationala de Integritate, proiectii privind criza economica, perspectivele salariale in sectorul bugetar, dar si detalii legate de economiile sale personale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#boc, #recalculare, #pensii, #zona, #euro , #stiri Emil Boc