Boc: PSD si Nemirschi s-au opus proiectului cu certificatele

Luni, 29 August 2011, ora 21:08
1283 citiri
Boc: PSD si Nemirschi s-au opus proiectului cu certificatele

 Premierul Boc a acuzat luni PSD si pe Nicolae Nemirschi, fostul ministru al Mediului, ca in 2009 au blocat "din motive intelese numai de ei" proiectul privind valorificarea certificatelor de emisii de CO2, potrivit Newsin.

"Am vazut astazi niste critici ale lui Victor Ponta si ma mir ca Victor Ponta.... care a fost pentru un an de zile membru al Guvernului si stie cu obstinatie opozitia ministrului de atunci al Mediului, a domnului Nemirschi la derularea proiectului cu certificate verzi. Un an de zile a blocat acest ministru derularea acestor proiecte fara sa faca nimic.

PSD la acea vreme, din motive intelese numai de ei, pentru ca a fost pana la urma o strategie de partid, nu au dat drumul sub nicio o forma la aceste certificate verzi.

Victor Ponta, atata cat a fost el la sedintele de Guvern, pentru ca nu a participat in integralitate, venea, si dupa aceea o lasa pe asistenta sa participe, asta-i realitatea pe care am avut-o un an de zile", a spus Boc, la B1 TV.

"E bine sa dea el explicatiile (Nemirschi, n.r.). Pur si simplu nu a vrut sa semneze niciun act de colaborare cu Ministerul Economiei, care trebuia sa fie partenerul, a vrut sa fie o problema exclusiva a Ministerului Mediului si acel lucru nu se putea sub nicio forma. N-au vrut ca nimeni sa se ocupe de aceste certificate, altcineva in afara de Ministerul Mediului", a mai acuzat seful Executivului.

El a sustinut ca Elena Udrea, ca ministru interimar al Mediului, dupa plecarea de la putere a PSD, a deblocat situatia, insa intarzierile nu au putut fi recuperate nici in prezent.

"Dar ce a fost frapant a fost ca ministrul Mediului a fost unul din cei mai mari opozanti ai derularii proiectului cu certificatele verzi si sa stiti ca dna Udrea, cand a fost interimar la ministerul Mediului, a deblocat practic mecanismul, dar era prea tarziu, s-a pierdut anul 2008, 2009, a inceput dna Udrea sa deblocheze, s-au facut cativa pasi", a adaugat premierul.

"Dupa ce s-a ajuns la actuala formula de guvernare, s-a ajuns la o cooperare impecabila intre ministrul Mediului, ministrul Economiei, ministrul de Externe si ministrul Finantelor, pe toti i-am pus intr-o echipa interministeriala si lucrurile au mers cat de cat in ordine.

Necazul e ca nu s-a putut recupera intarzierea din 2008 si 2009, asta este realitatea cu mentiunea ca seful Agentiei de Mediu putea sa mai recupereze din intarzieri daca ar fi fost mai prezent, la Bonn si la alte intalniri unde s-au luat aceste decizii, cu studiile de specialitate", a mai sustinut Emil Boc.

Cat despre Iosif Nagy, fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Boc a spus ca a "mostenit" o situatie dificila, dar putea sa recupereze mai mult.

"Partea plina a paharului ar fi aceea ca Romania nu a pierdut inca aceste certificate, doar sunt suspendate si daca aceste studii cerute de organizatii internationale de mediu se efectueaza, Romania poate sa recastige dreptul de a le comercializa dupa o perioada de 4-6 luni de zile cand trebuie facute niste studii de catre Agentia de Protectie a Mediului care sa certifice standardele in materia mediului", a conchis Emil Boc. 

#emil boc, #psd, #nemirschi, #mediu , #stiri Emil Boc