Boc: Pietele externe afecteaza negativ Europa, dar avansul PIB e mai mare in Romania fata de alte tari

Joi, 18 August 2011, ora 00:12
1218 citiri
Boc: Pietele externe afecteaza negativ Europa, dar avansul PIB e mai mare in Romania fata de alte tari

Pietele internationale au afectat negativ cresterea economica a statelor europene, dar avansul PIB al Romaniei, de 0,2% in trimestrul al doilea, a fost superior evolutiei altor state UE, a declarat miercuri premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"Romania reuseste sa aiba o crestere de 0,2% in trimestrul II fata de trimestrul I in conditiile in care tari precum Portugalia, Ungaria, Franta, Olanda, Germania si Bulgaria au inregistrat o crestere economica mai slaba in trimestrul II fata de trimestrul I, o crestere mai slaba decat Romania.

Asta denota faptul ca influentele de pe pietele internationale si-au pus si isi pun amprenta pe ceea ce inseamna cresterea economica in Europa", a aratat Boc. El a subliniat ca Romania a reusit totusi sa aiba trei trimestre consecutive de crestere economica, chiar daca trimestrul II fata de trimestrul I are o crestere de 0,2%, iar Guvernul se mentine in graficul cresterii economice prognozate de 1,5% pentru anul 2011.

Guvernul a revizuit astfel in usoara scadere estimarea privind cresterea PIB in trimestrul al doilea fata de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cat anticipa initial la 0,2%, mizand insa pe o performanta mai buna in trimestrul III datorita productiei agricole, pentru a atinge tinta pe intregul an.

La sfarsitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Guvernul mizeaza pe o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul II, fata de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate si cu oficialii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, in ultima misiune de evaluare.

Dupa aproximativ o saptamana, premierul Emil Boc a declarat ca reducerea ritmului de crestere a exporturilor in luna iunie si datele privind productia industriala pot duce la incetinirea ritmului de crestere economica pentru trimestrul doi, astfel ca va fi nevoie de "maximizarea" investitiilor si lucrarilor in trimestrul trei.

"Avem o crestere economica prognozata de 1,5% (pentru anul in curs, n.r.), dar aceasta crestere nu va fi atinsa daca trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maximum, pentru ca el are una dintre cele mai mari ponderi in PIB intr-un an.

Am aflat dimineata ca in luna iunie se constata o incetinire a productiei industriale si a exporturilor, ceea ce s-ar putea sa ne incetineasca cresterea economica pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atat mai mult in trimestrul trei trebuie sa avem grija sa maximizam investitiile si tot ce inseamna lucrari", a spus atunci Boc. 

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#emil boc, #crestere economica, #pib romania , #stiri Emil Boc