Boc: Piata interna avantajeaza energia hidro si nucleara

Joi, 28 Mai 2009, ora 12:04
1905 citiri
Boc: Piata interna avantajeaza energia hidro si nucleara

Piata energetica a Romaniei nu are o concurenta reala, deoarece energia produsa in unitatile hidro si la centrala nucleara de la Cernavoda este favorizata in comparatie cu cea a centralelor termoelectrice, a declarat, joi, premierul Emil Boc, la conferinta Mediafax Talks about Energy.

Boc a aratat ca in prezent productia de energie electrica se realizeaza in proportie de 54,3% in centralele termoelectrice, 28,4% in centrale hidroelectrice, iar 17,3% in centrala nucleara.

"Avem o situatie unica in Europa din acest punct de vedere, cand cele 3 componente sunt puse practic in concurenta. In realitate, acest sistem nu reprezinta un sistem concurential real, el avantajand clar producatorii din centralele hidro si nucelar in detrimentul celor din sectorul termo, cu consecinte negative si la nivel social, daca ne gandim de exemplu la domeniul minerit", a spus Boc.

El a precizat totodata ca in privinta termocentralelor, cele care functioneaza pe carbune produc 66% din energia termolectrica, cele pe gaze 30% din aceasta productie, iar cele pe pacura 4%.

Boc a anuntat ca Guvernul ia in calcul contractarea unui imprumut extern de cateva miliarde de euro pentru modernizarea centralelor energetice in cogenerare, deoarece unitatile de apartament nu pot reprezenta o solutie favorabila pe termen mediu pentru sistemul de incalzire.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#boc, #energie, #nucleara, #termocentrale , #stiri Emil Boc