Boc: Nu vom taia nici un leu din banii acordati

Vineri, 12 August 2011, ora 12:46
1332 citiri
Boc: Nu vom taia nici un leu din banii acordati

Potrivit noiii strategii fiscale convenita cu UE si FMI, nici un leu nu va fi taiat din ce este achitat in prezent, inda in urma legii bugetului pe 2012 se vor stabili ce drepturi vor fi acordate anul viitor, a precizat premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.

"In ceea ce priveste Strategia bugetara, acesta este in concordanta cu angajamentele Romaniei in raport cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International si nu taie niciun leu din ce primesc azi bugetarii si pensionarii.

Drepturile concrete pentru 2012 vor fi stabilite prin legea bugetului si legea salarizarii", a spus Boc, aflat in China.

El a aratat astfel ca Guvernul va stabili concret in perioada urmatoare, in functie de evolutia economiei internationale si de nivelul cresterii economice interne, politica salariala pentru anul viitor, dar "tinand cont de aceasta strategie".

"Nu se taie niciun leu din drepturile care se platesc astazi si se asteapta prognoza concreta pentru 2012 legata de evolutiile economice internationale si incasarile la buget", a conchis Boc.

Ministerul Finantelor a publicat joi dupa-amiaza Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, document care include toate informatiile prezentate anterior de MEDIAFAX privind sistarea pana a 2014 a tichetelor de masa, angajarilor in sistemul public si blocarea unor majorari ale unor pensii.

In forma prezentata de Ministerul Finantelor, strategia prevede de asemenea ca Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca acordarea de premii pentru bugetari si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului normal de lucru.

Guvernul va amana cu doi ani, pana in 2014, si termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, justificand ca alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013.

Guvernul va bloca pana in anul 2014 si majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor, motivand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Noi clarificări în calculul pensiilor după noua lege. În ce condiții un pensionar ar putea primi un punctaj suplimentar
Noi clarificări în calculul pensiilor după noua lege. În ce condiții un pensionar ar putea primi un punctaj suplimentar
Noua lege a pensiilor are menirea de a ”elimina inechitățile din sistem”, așa cum promit autoritățile. Potrivit ministrei Muncii, Simona Bucura-Oprescu, printre principalele modificări...
#strategia fiscala, #lege buget 2012, #pensii, #lege salarizare, #tichete masa, #emil boc , #stiri Emil Boc