Boc: nu sustin privatizarea CEC Bank

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 22:39
1688 citiri
Boc: nu sustin privatizarea CEC Bank

Guvernul nu sustine in acest moment privatizarea CEC Bank, a declarat, vineri seara, premierul Emil Boc, informeaza Mediafax. 

El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, daca se intentioneaza vanzarea altor pachete majoritare de actiuni alaturi de cel detinut de stat la CFR Marfa.

Premierul a aratat ca nu a fost efectuata inca o analiza pe aceasta tema si ca discutia este la Ministerul Economiei.

"Ce pot sa va spun cu siguranta este ca nu sustin privatizarea CEC. Vreau sa fiu explicit pe aceasta tema", a adaugat Boc.

Surse oficiale au declarat, in aceasta saptamana, pentru MEDIAFAX, ca Guvernul va incerca sa majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitori institutionali, dupa modelul utilizat in urma cu sase ani la privatizarea BCR, considerand neatractive conditiile pietelor internationale pentru vanzarea bancii in cadrul viitorului acord cu FMI.

"Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista in discutiile cu FMI pe majorarea captialului bancii, probabil prin atragerea unor investitori institutionali, dupa modelul de succes de la BCR", au declarat sursele.

Potrivit acelorasi surse, cele mai importante si dificile negocieri pentru incheierea urmatorului acord cu FMI vor fi privatizarea, reorganizarea sau lichidarea companiilor de stat, unde institutia internationala va insista pe includerea unui numar cat mai mare de societati importante.

Statul a incercat sa vanda CEC in urma cu cativa ani, insa procesul de privatizare a fost oprit in luna decembrie 2006, intrucat a fost depusa o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.

Guvernul a incercat in ultimii doi ani sa operze o majorare a capitalului CEC din usrse bugetare, intrucat statul detine toate actiunile bancii, insa Comisia Europeana nu a autorizat operatiunea, considerand ca este asimilabila unui ajutor de stat. 

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#emil boc, #cec bank, #privatizare cec , #stiri Emil Boc