Boc: nu pot fi construite autostrazi si platite pensiile de lux in acelasi timp

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 17:52
1271 citiri
Boc: nu pot fi construite autostrazi si platite pensiile de lux in acelasi timp

Premierul Emil Boc a afirmat miercuri, la Timisoara, ca 1,7 miliarde de euro din bugetul de stat sunt luati de la educatie, sanatate, infrastructura ca sa se poata plati pensiile, inclusiv cele de lux, afirmand ca, daca se merge in acest ritm, pentru pensii vor fi cheltuite sase miliarde de euro.

"Anul acesta, ca sa ma refer iarasi la pensii, 1,7 miliarde de euro din bugetul destat sunt luati de la educatie, de la sanatate, de la infrastructura ca sa se poata plati pensiile, inclusiv cele de lux, din aceasta tara. Daca mergem in ritmul acesta o sa ajungem sa platim 6 miliarde de euro de la bugetul de stat la pensii.

OK, daca asta se doreste si credem ca putem reusi, sa faca altcineva, nu cu mine prim-ministru, pentru ca nu voi putea tolera ca o situatie pe care o cunoastem, cronica, nedreapta, dar avantajoasa pentru cei care au pensii speciale, sa fie tolerata in detrimentul celor 22 de milioane de romani.

Deci, aici trebuie curmat raul din radacina si pus principiul corect al contributivitatii care sa ne faca sustenabili pentru viitor", a declarat premierul Emil Boc.
 
Potrivit premierului, riscul este ca lucrarile de infrastructura, modernizarea tarii si realizarea obiectivelor din sanatate sau educatie sa fie inghetate, in perioada urmatoare.

"Nu poti sa platesti si pensii de lux si sa faci si centuri ocolitoare si autostrazi si sa ai si spitale performante si scoli bine dotate. Nu se pot face aceste lucruri deodata. Iar ceea ce s-a intamplat pana acum in Romania ne-a demonstrat ca accesul fiind pus pe privilegii, am ramas in urma foarte mult cu alocatiile necesare pentru modernizarea infrastructurii a invatamantului si a sanatatii", a mai precizat Boc.

In ceea ce priveste protestele care au loc in aceasta perioada, premierul a declarat ca va rezolva aceasta problema prin dialog social neintrerupt.

"E vorba de un sistem care a functionat prost in ultimii 20 de ani si este drept, cand incerci sa schimbi ceva sa apara probleme. Dau exemplul sistemului de pensii. E firesc ca cei care sunt beneficiari a unor pensii speciale in baza unor legi in vigoare, si nu sunt de condamnat, sa opuna rezistenta.

Preocuparea de baza a Guvernului in acest moment e de a realiza o buna colectare a ceea ce avem pentru ca evaziunea fiscala din nefericire este inca foarte mare", a adaugat premierul.
 
Premierul a vorbit, la Timisoara, despre o strategie privind aplicarea normativelor de cost pentru lucrarile de infrastructura, care este in acest moment, in lucru, in cadrul Guvernului. Strategia este coordonata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si ar trebui sa fie gata la inceputul lunii aprilie.

"Ceea ce avem in momentul de fata nu este eficient. Din nefericire, ne pune in foarte multe situatii extrem de delicate, din perspectiva calitatii lucrarilor, a achizitilor publice si a faptului ca se fac lucrari proaste in aceasta tara. Ne uitam la lucrari de infrastructura si vedem ca la un an dupa ce se finalizeaza sunt ca dupa bombardament.

Aici trebuie intervenit foarte clar cu sanctiuni drastice prin executia garantiilor de bun executie si mai ales prin eliminarea de la licitatiile viitoare a firmelor care presteaza lucrari proaste, iar acest lucru se va face pe baza cadrului legal care va intra in vigoare", a spus premierul.
 
In opinia lui Boc, important este sa existe si vointa din partea autoritatilor contractante de a constata aceste nereguli, referindu-se la autoritatile nationale care au in compententa lucrari de infrastructura si care trebuie sa fie mult mai drastice in aprecierea calitatii lucrarilor. De asemenea, trebuie sa dispara si complicitatea intre constructor, consultant, diriginte de santier si laboratoarele de testare a calitatii.

"Aici, un ritm mult mai eficient, inclusiv cu schimbatul oamenilor care nu isi fac datoria, va conduce la o calitate mult mai buna a lucrarilor. Este clar ca actualul sistem are probleme, este clar ca unii profitand de posibilitatea majorarii prin acte aditionale, inclusiv cu preturi de dumping la licitatie, ca ulterior sa poata obtine prin acte aditionale un alt pret la contract", a explicat Boc. 

Premierul a declarat ca asteapta raportul comisiei care lucreaza la evaluarea standardelor de cost in materie de domeniul infrastructurii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#boc, #autostrazi, #pensii , #stiri Emil Boc