Boc, nemultumit de intarzierile la absorbtia fondurilor UE

Sambata, 07 August 2010, ora 22:57
1596 citiri
Boc, nemultumit de intarzierile la absorbtia fondurilor UE

Premierul Emil Boc si-a exprimat nemultumirea, sambata, la Iasi, fata de modul cum se implementeaza proiectele europene la nivel local, afirmand ca multe dintre acestea au intarzieri intre sase si 14 luni, transmite NewsIn.

"Urmarim cu vigilenta totala aceste proiecte, pentru ca ele sa fie implementate in termen.

Uneori, poate fi si legislatia de vina, insa vreau sa stiti ca, de cele mai multe ori, sunt greseli voluntare sau involuntare de la nivelul acelora care implementeaza, pentru ca atunci cand se fac caiete de sarcini cu dedicatie si daca nu castiga acela care trebuie se anuleaza licitatia, atunci evident ca vor aparea intarzieri in procesul de utilizare a fondurilor europene", a declarat primul ministru, in conferinta de presa.

Potrivit lui Boc, pana acum s-au platit 910 milioane de euro sub forma de pre-finantari sau rambursari.

"Nu suntem deloc multumiti de gradul de absorbtie a fondurilor europene. Exista inca o discrepanta foarte mare intre numarul contractelor aprobate si semnate si platile efectuate.

Din cele 910 milioane euro care au venit din fondurile structurale, 610 milioane euro sunt pre-finantari si diferenta de 300 milioane euro sunt doar rambursari efective de cheltuieli", a mai spus seful Guvernului. Premierul a subliniat ca fondurile europene reprezinta calea cea mai sigura si cea mai rapida pentru Romania de a iesi din criza si de a trece de perioada de recesiune.

"Fac un apel de aici, de la Iasi, la toti utilizatorii de fonduri europene, privati sau publici, sa utilizeze, in conditii de maxima transparenta si cu respectarea deplina a legalitatii, banii europeni.

Orice incurcatura, orice abuz in utilizarea banilor europeni se intoarce ca un bumerang impotriva tuturor romanilor, care vor trebui sa suporte din bugetul lor banii pe care azi ii putem lua gratis de la Uniunea Europeana", a mai spus Boc.

Primul ministru a asigurat ca la nivelul bugetului de stat exista fonduri pentru cofinantarea nationala pentru toate proiectele cu fonduri europene. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #absorbtie, #fonduri, #ue , #stiri Emil Boc