Boc, mandatat sa semneze acordul pentru proiectul Nabucco

Luni, 13 Iulie 2009, ora 00:28
1339 citiri
Boc, mandatat sa semneze acordul pentru proiectul Nabucco

Guvernul a aprobat, duminica seara, memorandumul care acorda premierului Emil Boc mandatul de a semna din partea Romaniei, luni, la Ankara (Turcia), acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco si Declaratia politica a celor cinci state angajate in proiect. Sedinta de guvern a durat aproximativ 30 de minute.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat ca memorandumul a fost transmis, duminica seara, spre aprobare, presedintelui Traian Basescu.

"Executivul a aprobat forma finala a mandatului Guvernului, in vedrea semnarii acordului interguvernamental privind proiectul Nabucco. Forma finala a mandatului a tinut cont de ultimele negocieri care au avut loc in luna iunie intre statele partenere cu privire la acest proiect.

Memorandumul a fost trimis in aceasta seara spre aprobare presedintelui Romaniei.

Maine, la Ankara, acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco va fi semnat in numele Romaniei de catre primul-ministru Emil Boc, conform memorandumului aprobat in sedinta de astazi a Executivului", a spus oficialul guvernamental.

Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului.

Premierul Emil Boc a aratat ca memorandumul, care va fi semnat si de presedintele Traian Basescu, preia modificarile aparute in aceasta luna in ceea ce priveste regimul fiscal al proiectului.

Regimul fiscal face referire in principal la taxele de tranzit.

"Fata de ultimul memorandum pe care l-am aprobat in Guvern, in baza negocierilor din luna mai, au intervenit, in luna iunie si la inceptul lunii iulie, negocieri punctuale pe cateva articole si mai ales la regimul fiscal aplicabil acordului, motiv pentru care avem nevoie de a valida in forma finala memorandumul, astfel incat maine (luni-n.r.) sa fie semnat, evident si dupa aprobarea lui de catre presedintele Romaniei", a spus Boc, la inceputul sedintei de guvern.

Proiectul este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias, OMV (Austria - actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul urmeaza sa transporte gaze extrase din Asia Centrala, prin Turcia, catre Europa Centrala. Potrivit celor mai recente estimari, Nabucco va necesita investitii in valoare totala de aproape opt miliarde euro.

Capacitatea Nabucco ar urma sa se ridice la 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Spre comparatie, consumul anual de gaze al Romaniei este de 17-18 miliarde metri cubi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #executiv, #gaze, #guvern, #nabucco , #stiri Emil Boc