Boc: Majoritatea locuintelor din Prima Casa sunt de dinaninte de 1989

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 14:31
1082 citiri
Boc: Majoritatea locuintelor din Prima Casa sunt de dinaninte de 1989

Fondul de Garantare a Creditelor IMM a aprobat pana in prezent un numar de 4.740 dosare depuse pentru contractarea de credite cu garantia statului in vedrea achizitionarii unei case, cele mai multe solicitari fiind insa formulate pentru locuinte construite inainte de 1989, a anuntat premierul Boc.

Premierul Emil Boc a sosit, vineri, la sediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM , anuntand ca intentioneaza sa verifice modul in care este derulat programul "Prima Casa", prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoane fizice, informeaza Mediafax.

In urma cu trei saptamani, premierul a cerut Fondului de Garantare a Creditelor sa solutioneze rapid dosarele restante la "Prima Casa", prin proceduri care sa fie stabilite cu Asociatia Romana a Bancilor, sustinand totodata ca este nevoie de o mai mare flexibilitate din partea institutiilor de credit implicate.

"In acest moment sunt 5.200 de solicitari. In medie, se rezolva in jur de 150 de contracte pe zi. (...) Cam 48% din totalul solicitarilor sunt apartamente cu doua camere. In ceea ce priveste localitatile din tara, Bucurestiul se detaseaza cu 34% din solicitarile aprobate, Clujul cu 7,15, Timisul cu 5,57 si urmeaza Brasovul, Iasul, Sibiul, Constanta - dintre judetele din tara cu cele mai mari solicitari in privinta programului "Prima Casa", a declarat Boc, potrivit NewsIn.

Valoarea medie a unei garantii este este 41.600 de euro, in conditiile in care valoarea maxima permisa de lege este de 60.000 de euro.

Premierul a spus ca cele mai multe locuinte sunt deja construite (prin Programul "Prima Casa" se acorda garantii si pentru construirea unei case de la zero, n.r.), dar considera ca Programul are "un efect bun" pentru ca dezgheata creditarea si da posibilitatea persoanelor care stau cu chirie sa achizitioneze o locuinta.

"Cele mai multe sunt locuinte care sunt construite, fie inainte de 1989 sau dupa 1989. Procentul mai mic este cel al locuintelor noi. Si acum, in perioada urmatoare, s-a observat deja o crestere a procentului acelora care vin sa construiasca de la zero sau a locuintelor aflate in "rosu", a spus el. 

 

#casa, #credite, #garantii, #locuinte, #prima , #stiri Emil Boc