Boc: Legea salarizarii a ajuns la forma finala

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 15:02
1102 citiri
Boc: Legea salarizarii a ajuns la forma finala

Premierul Emil Boc a declarat luni ca Legea salarizarii unitare a ajuns la forma finala, actul normativ care prevede, printre altele, si cresterea salariului minim, urmand a fi trimis Parlamentului dupa o runda de negocieri cu patronatele, sindicatele si coalitia de guvernare, informeaza NewsIn.

"Legea salarizarii este in forma finala ca pregatire, urmeaza ca dupa o runda de negocieri cu partonatele, sindicatele si, evident, analiza ei in coalitie, sa o putem trimite la Parlament. Niciun guvern in ultimii 20 de ani nu a reusit sa adopte o lege a salarizarii unitare, noi am fost singurii care ne-am asumat, mergand in fata Parlamentului, punandu-ne mandatul pe masa, sa avem o lege care sa puna ordine in sistemul de salarizare publica.

De 20 de ani, nimeni nu a avut curajul sa faca acest lucru, toti au fost buni doar sa promita pentru voturi diverse stimulente, de cele mai multe ori fara acoperire. Noi am venit cu o lege sanatoasa si corecta cu toti cei care lucreaza in sistemul public", a subliniat premierul Emil Boc, intr-un interviu acordat postului public de radio.

Seful Guvernului a aratat ca noua Lege a salarizarii pentru anul 2011 va stabili exact care sunt salariile pe care Romania si le poate permite, subliniind insa ca salariul minim va creste, iar bugetarii vor recupera parte din diminuarile salariale stabilite in 2010.

"Salariul minim pe economie va creste si acest lucru urmeaza sa fie stabilit in perioada urmatoare in urma negocierii cu patronatele si sindicatele si stabilit prin hotarare de Guvern si se va recupera o parte din pierderile salariale din anul 2010 prin legea salarizarii unitare care va fi adoptata pana la sfarsitul anului, ceea ce va usura oarecum soarta bugetarilor, in raport cu ceea ce isi permite economia, in limita plafonului stabilit de 39 de milioane de lei", a precizat Boc.

Intrebat daca Guvernul va da o ordonanta de urgenta care sa stabileasca prelungirea pentru 2011 a masurii adoptate in vara acestui an de taiere cu 25% a salariilor bugetarilor, Boc a aratat ca nu este necesar acest lucru, intrucat legea care stabileste taierile salariale precizeaza ca salariile pe 2011 vor fi stabilite in conditiile noii Legi a salarizarii.

In privinta celor doua propuneri legislative adoptate de Parlament cu privire la TVA-ul de 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, premierul a subliniat ca aceste legi nu au fost avute in vedere de Guvern in elaborarea Legii bugetului pe anul 2011 si nu fac parte din strategia financiar-fiscala a Executivului, drept urmare nu au acoperire.

"Aceste legi nu sunt in vigoare, prin urmare nu au fost avute in vedere la elaborarea bugetului si nici nu pot fi avute in vedere pentru ca asta ar insemna sa luam bani de la investitii, salarii sau alte componente pentru a putea finanta un deficit extrem de important care ar rezulta ca urmare a eventualei puneri in aplicare a acestor doua legi. In consecinta, asteptam sa vedem care va fi decizia presedintelui de promulgare sau nepromulgare a acestor legi, dupa care Guvernul va gasi solutia astfel incat noi sa ramanem in cifrele proiectului de buget, mentionand clar ca aceste doua legi nu au acoperire financiara in bugetul pentru anul 2011", a explicat Emil Boc.

In privinta OUG 50, unul dintre actele normative aflat si in atentia FMI, Emil Boc si-a exprimat increderea ca la Parlament se va incerca gasirea unui echilibru intre interesele clientilor si cele ale bancilor, cu respectarea directivei europene in domeniu.

"In privinta Ordonantei 50, asa cum ati vazut si declaratiile FMI si ale Comisiei Europene, la Parlament se va incerca gasirea unui echilibru intre protectia consumatorului, pe de-o parte, si stabilitatea financiara, pe de alta parte, cu respectarea directivei europene in materie. Deci, este un lucru care se va rezolva la Parlament", a spus Boc, la postul public de radio.

#lege, #negocieri, #parlament, #salarizare, #sindicate , #stiri Emil Boc