Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc: legea finantelor publice locale are costuri sociale

Boc: legea finantelor publice locale are costuri sociale

Premierul Emil Boc le-a cerut, marti, senatorilor sa aprobe proiectul Legii finantelor publice locale, care vizeaza rationalizarea cheltuielilor si a personalului administratiei publice locale, chiar daca actul normativ aduce "unele" costuri sociale, insa pentru "insanatosirea" sistemului bugetar, relateaza Mediafax.

"Doamnelor si domnilor senatori, va solicitam adoptarea actului normativ in forma propusa de catre Guvern, chiar daca are unele costuri de natura sociala, ele aduc acea insanatosire necesara sistemului bugetar", a spus primul-ministru in plenul Senatului.

Seful Executivului a precizat ca motivele principale care au dus la conceperea acestei legi sunt rationalizarea cheltuielilor publice locale si rationalizarea aparatului de lucru al administratiei publice.


"Este un lucru de bun simt sa prognozezi venituri in raport cu ceea ce ai incasat in ultimul an si sa nu supradimensionezi.


Daca ai incasari mai mari, ai posibilitatea pe parcursul anului sa vii cu rectificari de buget si sa-ti maresti cheltuielile.


Dar, in cazul in care se arata si se demonstreaza ca pe ultimii doi ani ai avut incasari la componenta venituri 50% sau 60% din cat ai prognozat, nu-l mai poti lasa in continuare pe acel agent al autoritatii locale sa mearga cu supradimensionarea veniturilor, pentru ca asta se intoarce impotriva noastra, a tuturor, impotriva economiei, pentru ca raman facturi restante neachitate si acest lant al slabiciunilor conduce la blocaje economice", a afirmat Boc.


Primul-ministru a precizat ca exista comune si orase care, la un numar echivalent de locuitori, au aparate ale administratiei publice locale foarte diferite.


"In momentul de fata exista diferente uriase intre diversele administratii locale cu privire la numarul de personal.


Astfel, exista comune cu populatie intre 1.500 si 3.000 de locuitori, cu 10 posturi salarizate, iar altele cu peste 60.


(...) Sau, la orase, intre 10.000 si 30.000 de locuitori, exista orase cu 50 de posturi, iar altele cu peste 300.


Nu este firesc si nu este sanatos si corect cu banul public", a afirmat premierul.


"Aici se risipesc bani. Pentru asta am venit cu acest proiect de act normativ, de rationalizare a cheltuielilor publice, de rationalizare a personalului, care numai populara nu este masura, dar corecta cu ce inseamna toti cei care platesc impozite si taxe la bugetul de stat", a conchis Boc.


Emil Boc a spus ca in prezent "sponsorizam" un aparat bugetar care nu se justifica din punct de vedere al eficientei economice. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1092 ori
Citeste mai multe despreboc bugetar finante lege publice sistem