Boc: La companiile de stat unde s-au facut restructurari nu va fi scazut salariul

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 17:45
1713 citiri
Boc: La companiile de stat unde s-au facut restructurari nu va fi scazut salariul

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca bugetele companiilor de stat vor fi evaluate in Guvern si a precizat ca acolo unde s-au facut restructurari, nu va fi scazut salariul.

"Bugetele companiilor de stat vor fi evaluate in Guvern. Acolo unde nu s-au facut restructurari si acolo unde lucrurile mai pot fi facute, se vor face. Companiile care deja au facut restructurari, acolo nu se va scadea salariul", a explicat Boc.

Bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unitatile care au efectuat deja restructurari, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluari, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Surse oficiale au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajatii companiilor de stat si cei ai regiilor autonome, iar din castigul care depaseste acest plafon o cota de peste 70% va fi varsata intr-un fond de solidaritate, Executivul constatand ca salariile nu pot fi reduse cu 25% in aceste unitati.

Plafonul salarial va depasi cu mult salariul mediu pe economie, urmand sa fie stabilit cel mai probabil la peste 5.000 lei.

Procedura va fi reglementata printr-un memorandum care urmeaza sa fie avizat de Guvern.

In memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentata ca avand un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a actionarilor si conducerii acestor companii si regii de stat.

"Adunarile generale ale actionarilor si consiliile de administratie vor fi mandatate sa ceara managerilor din aceste companii si regii sa vireze unele sume catre fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cota de peste 70% va fi virata la fond. Reducerea cu 25% a salariilor in cadrul acestor companii de stat nu este posibila si nu va fi aplicata", au aratat sursele citate.

Proiectul legii de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern prin angajarea raspunderii, prevede reducerea cu 25% a salariilor angajatilor din institutiile publice, nu insa si pentru companiile de stat care se finanteaza din venituri proprii.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca in sedinta de guvern de duminica s-a stabilit ca reprezentantii Ministerelor Muncii, Finantelor si Justitiei sa gaseasca o formula de act normativ care sa permita reducerea salariilor si in companiile si regiile cu capital de stat.

El a precizat, la intrebarea unui jurnalist, ca acest act normativ va viza inclusiv companiile CFR si Tarom.

#boc, #companii, #restructurari, #salarii, #stat , #stiri Emil Boc