Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc isi angajeaza raspunderea pe Legea privind Codul Dialogului Social

Boc isi angajeaza raspunderea pe Legea privind Codul Dialogului Social

Premierul Emil Boc isi angajeaza raspunderea, in numele Guvernului, pe Legea privind Dialogul Social, de la sedinta plenului reunit fiind absenti parlamentarii PSD, PNL si PC, potrivit NewsIn.

Potrivit presedintelui de sedinta, vicepresedintele Senatului Alexandru Peres, din totalul de 469 de parlamentari, si-au inregistrat prezenta 338. Opozitia a anuntat ca nu va depune o motiune de cenzura impotriva angajarii raspunderii, procedura la care are dreptul, conform Constitutiei, dar a subliniat ca va contesta proiectul la CCR.

Cu cateva ore inaintea plenului reunit, Guvernul s-a intrunit si a aprobat forma finala a proiectului de Lege privind Dialogul Social, adoptand si 13 amendamente din cele 129 depuse de parlamentari.

Codul Social cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de munca, Legea contractelor colective de munca si Legea de organizare a Consiliului Economic si Social.

Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura.


De asemenea, prin noul Cod, Guvernul se va retrage din CES, locurile sale urmand a fi cedate organizatiilor societatii civile.


In plus, este infiintat un consiliu national tripartit pentru dialogul social care are un rol consultativ, este coordonat de premier si in el se vor regasi reprezentanti ai patronatelor, ai sindicatelor si din mediul financiar-bancar. In ceea ce priveste conflictele de munca, a fost infiintata inca o instanta de mediere prin crearea unui oficiu de mediere si arbitraj.

Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului sa-si retraga proiectul de lege.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1264 ori