Boc: Investitile publice si fondurile europene, doua motoare de crestere economica

Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:33
1722 citiri
Boc: Investitile publice si fondurile europene, doua motoare de crestere economica

Premierul Emil Boc considera ca Romania dispune de doua motoare de crestere economica in acest an, respectiv investitiile publice si fondurile europene, iar daca nu va exista "o impulsionare" a cheltuirii banilor europeni Romania nu va fi capabila sa foloseasca resursele europene, transmite Mediafax.

Boc a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca Guvernul a luat o serie de masuri privind absorbtia fondurilor europene, dar ca acum este randul administratiilor locale sa dovedeasca modul in care vor implementa proiectele.

"In 2011 avem doua motoare importante ale cresterii economice: investitiile publice si fondurile europene. Ele reprezinta sansa noastra ca, in conditiile in care, in Europa, lucrurile sunt inca destul de dificile, sa avem un avantaj in tara prin aceasta capacitate de a implementa fondurile europene.

Sunt astazi contracte de peste 10 miliarde de euro in implementare si depinde de noi ca acesti bani sa fie investiti in modernizarea tarii, sa genereze locuri de munca si mai multe resurse la bugetul de stat.

Cu alte cuvinte, de aici inainte nu mai exista niciun fel de scuza ca e birocratie europeana, ca sunt dificultati in depunerea si evaluarea proiectelor, in semnarea lor. Faza aceasta a fost depasita si acum suntem la faza concreta de implementare, de la Guvern la primarii, de la ministere la consilii judetene, de la autoritati centrale la firme", a spus Emil Boc. 

Potrivit acestuia, Guvernul a facut tot ce i-a stat in putinta pentru simplificarea procedurilor si a adoptat, miercuri, o Ordonanta de Urgenta privind garantarea de catre stat a imprumuturilor luate de catre autoritatile locale si judetene pentru co-finantarea proiectelor europene, suma fiind de 300 de milioane de euro.

"Daca nici acum nu vom observa o impulsionare a cheltuirii banilor europeni, inseamna ca nu suntem capabili sa folosim aceste resurse europene. Eu sper ca se va dinamiza implementarea proiectelor europene prin aceasta facilitate de a putea imprumuta cu garantie de stat banii pentru cofinantarea proiectelor europene", a conchis Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#investitii publice, #fonduri europene, #crestere economica, #absorbtia fondurilor europene, #bani europeni , #stiri Emil Boc