Boc: In 2011 e posibila ajustarea salariilor

Joi, 26 August 2010, ora 01:04
1410 citiri
Boc: In 2011 e posibila ajustarea salariilor

Premierul Emil Boc a declarat, la RRA, ca este posibila o ajustare a salariilor in 2011, daca restructurarea si reforma vor continua, mentionand ca pentru anul viitor deficitul bugetar e prevazut la 4,4%, fondul de salarii la 39 de miliarde de lei si reducerea numarului de bugetari la 1.290.000, potrivit Mediafax. 

Prim-ministrul a explicat, intr-un interviu difuzat, miercuri, de RRA, ca pentru atingerea obiectivului de ajustare a salariilor trebuie mentinut ritmul procesului de restructurare, iar reforma statului si politicile de corectare a dezechilibrelor macrobugetare trebuie continuate.

Emil Boc a aratat ca pentru 2011 sunt prevazute un deficit bugetar de 4,4%, un fond de salarii de 39 de miliarde de lei si reducerea numarului de bugetari la 1.290.000.

Premierul a declarat ca, daca aceste coordonate vor fi respectate, "se poate vorbi de o recuperare de catre bugetari a pierderilor salariale din anul 2010". "In anul 2008 cand am preluat guvernarea erau 1.396.000 de bugetari, in martie 2010 erau 1.360.000 de bugetari.

Prin procesul de restructurare pe care l-am demarat in acest an deja au fost adoptate acte normative in Guvern pentru disponibilizarea unui numar de 75.000 de bugetari pana in acest moment si alte 14.000 de posturi vacante".

"Deci in acest context ne incadram in cifra care sta la baza bugetului pentru 2011 cu mentiunea ca procesul de restructurare nu s-a incheiat. In conditiile unui numar de bugetari care va sta la baza alcatuirii bugetului pentru 2011 se poate vorbi de o recuperare de catre bugetari a pierderilor salariale din anul 2010", a declarat Emil Boc, citat de RRA.

Premierul a adaugat ca este de asteptat ca in 2011 Romania sa inregistreze o crestere economica "de pana la 2%", potrivit prognozelor realizate de FMI si Comisia Europeana.

"Deja in urma rezultatelor muncii noastre practic in 2011 se poate vorbi de crestere economica si nu spune asta Guvernul Romaniei, pentru ca am putea fi acuzati de optimism nefondat, o spun FMI, CE si cei care, pe baza prognozelor facute arata ca Romania va avea o crestere economica de pana la 2% in 2011".

"Asta inseamna ca rodul muncii noastre de acum se va vedea in 2011, 2012 si in anii urmatori, cand aceste masuri dureroase isi vor arata efectul", a spus prim-ministrul. Emil Boc a mai declarat ca Ordonanta 58, de modificare a Codului fiscal, are ca obiective largirea bazei de impozitare si diminuarea evaziunii fiscale in domeniu, mentionand ca exista 10,8 milioane de romani care nu platesc contributii de sanatate.

"Exista 10,8 milioane de romani care nu platesc contributii de sanatate, dar vrem o sanatate performanta. Si atunci avem nevoie de o largire a bazei de impozitare la aceia care pana acum nu plateau dar desfasurau activitati economice", a spus Boc.

El s-a referit si la o posibila viitoare colaborare la guvernare cu PNL, declarand ca "este prematur si nu se poate trage o concluzie de acest fel. "N-am ascuns niciodata faptul ca dupa alegerile prezindentiale din 2009 am fost primul care a propus Partidului National Liberal colaborarea la actul de guvernare.

Deci din acest punct de vedere, colaborarea punctuala de ieri (marti, la Senat, n.r.) nu reprezinta un lucru nou sub soare, este doar o continuare a unei politici pe care am inceput-o in 2008", a adaugat primul ministru. 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#boc, #restructurare, #salarii, #reforma , #stiri Emil Boc