Boc: In 2010 economia va creste cu 1,3%, iar somajul si inflatia vor scadea

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 09:52
1909 citiri
Boc: In 2010 economia va creste cu 1,3%, iar somajul si inflatia vor scadea

Economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,3% din PIB in 2010, dar numai incepand cu trimestrul al treilea, somajul va scadea la 7,5% la finele anului, iar inflatia - de la 4% in 2009 la aproximativ 3,7% in 2010, a declarat luni, in Parlament, premierul Emil Boc, informeaza NewsIn.

"In primele doua trimestre (din 2010 n.r.) vom avea in continuare o cadere economica, dar vom recupera in trimestrele III si IV odata cu recuperarea intregii economii europene si mondiale si vom incheia cu plus 1,3%, cel putin, crestere economica", a declarat Boc in plenul Parlamentului, in discursul sustinut la inceputul dezbaterilor pe marginea bugetului de stat pe anul 2010.

Premierul a precizat ca bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat, supuse aprobarii Parlamentului, ofera siguranta ca salariile, pensiile si alocatiile sociale pot fi platite si in perioada urmatoare, iar in cazul in care cresterea economica va fi mai mare decat cea asteptata pot creste si pensiile si salariile.

"Dar deocamdata haideti sa avem un buget care sa ne asigure in primul rand ca putem plati salarii si pensii incepand cu ziua de maine", s-a adresat el parlamentarilor.

Boc a spus ca somajul nu va fi mai mare in 2010 decat in 2009, ci chiar va scadea de la 7,8% in 2009 la 7,5% la finele anului 2010.

"Somajul nu va fi mai mare in 2010. Chiar daca vom avea o crestere la inceput de an, in partea a doua a anului vom cobori sub numarul de someri pe care l-am avut in 2009. Daca media somajului a fost 7,8% in 2009, vom ajunge la 7,5% la finele anului 2010", a dat el asigurari.

In ceea ce priveste inflatia, seful Executivului a spus ca aceasta va scadea de la peste 4% in 2009 la aproximativ 3,7% in 2010.

Boc a mai spus ca in 2010 vor continua programele guvernamentale care au avut succes in 2009 - "Rabla" si "Prima Casa" -, va fi regandit impozitul minim si transformat astfel in impozit forfetar si vor fi continuate politicile sociale referitoare la acordarea de medicamente compensate in proportie de 90% si a pensiei minime sociale.

El a precizat ca pensia sociala minima ar putea fi majorata daca economia va evolua pozitiv.

In ceea ce priveste activitatea fondurilor de garantare si contragarantare pentru IMM-uri, Emil Boc a spus ca sumele alocate de Guvern prin aceste fonduri au salvat anul trecut 90.000 de locuri de munca si 5.200 de societati comerciale.

In 2010, prin acest tip de interventie, vor fi salvate peste 6.000 de societati comerciale si 110.000 de locuri de munca, a spus Boc. Seful Executivului a dat asigurari ca 2010 va fi anul cu cei mai multi bani europeni investiti in economia nationala.

"Munca noastra din 2009 isi va arata eficienta in primul rand in 2010. Le multumesc tuturor colegilor, indiferent de partidul politic din care fac parte, pentru munca minutioasa, de-a dreptul de albina, pe care au facut-o anul trecut pentru ca fondurile europene sa fie aduse in Romania si sa eliminam mecanismele birocratice", a spus el.

Prognoza de crestere economica pentru anul 2010 a fost prezentata initial de reprezentantii FMI la finele anului trecut, in urma discutiilor care au avut loc la Bucuresti cu autoritatile romane.

Astfel, delegatia FMI a imbunatatit progoza de crestere a PIB pentru 2010 de la 0,5% la 1,3%.

Plenul Parlamentului incepe luni discutiile asupra bugetului de stat si a celui de asigurari sociale pe anul 2010, dupa ce acestea au fost avizate de comisiile parlamentare de buget-finante in urma dezbaterilor care au durat trei zile.

Una din cele mai importante modificari aduse de comisiile parlamentare proiectului bugetului de stat a fost suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde lei, de la 9,3 miliarde lei anterior, la propunerea comisiilor reunite pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala ale Parlamentului.

Si bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat cu 2,7 milioane lei pentru cheltuieli de personal care sa asigure drepturile salariale sau in natura ale angajatilor din Administratia Penitenciarelor, iar Ministerul Public a primit 500.000 lei suplimentar pentru inchirierea spatiilor necesare functionarii parchetelor din Targu Mures.

Au mai primit suplimentari Consiliul National al Audiovizualului (CNA) - un milion de lei pentru salarizarea angajatilor - si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), institutie al carei buget a fost majorat cu 900.000 lei pentru plata salariilor.

Pe de alta parte, parlamentarii nu au votat bugetul Institutului Cultural Roman (ICR), care prevedea o majorare de 30% a fondurilor fata de anul anterior, la 55 milioane lei.

Comisiile au aprobat ulterior un buget similar celui din 2009 pentru aceasta institutie. ICCJ si Curtea de Conturi au primit acordul comisiilor pentru noi angajari de personal.

In cazul ICCJ, presedintele interimar Lidia Barbulescu a solicitat finantarea a 50 de posturi ramase neocupate dupa pensionarea magistratilor.

Curtea de Conturi va putea angaja 150 de auditori externi.

Curtea Constitutionala (CCR) a ramas fara buget, acesta fiind respins dupa ce parlamentarii au considerat ca alocarile pentru CCR, majorate cu 59%, sunt exagerate.

Bugetul asigurarilor sociale a creat cele mai mari dispute si probleme parlamentarilor, acesta fiind initial respins de cele doua comisii reunite.

Primele dispute asupra bugetului asigurarilor sociale au fost iscate de majorarea punctului de pensie.

Amendamentul grupurilor parlamentare PSD-PC si PNL, de majorare a punctului de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut, respectiv de la 732,80 lei la 826,20 lei, a fost respinsa vehement atat de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, cat si de cel al muncii, Mihai Seitan, pe motiv ca masura ar duce la inflatie.

Conform calculelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), impactul unei asemenea masuri asupra bugetului de stat ar fi de circa 5 miliarde lei.

Cel de-al doilea vot al comisiilor a dus insa la aprobarea bugetului asigurarilor sociale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#buget, #crestere, #economie, #inflatie, #pensii, #salarii, #somaj , #stiri Emil Boc