Boc: impozitarea drepturilor de autor ii va proteja pe jurnalisti

Vineri, 27 August 2010, ora 13:58
1746 citiri
Boc: impozitarea drepturilor de autor ii va proteja pe jurnalisti

Primul-ministru Emil Boc a declarat ca modificarea Codului Fiscal in ceea ce priveste impozitarea drepturilor de autor va combate evaziunea fiscala si ii va proteja din punct de vedere social pe jurnalisti, transmite NewsIn.

Premierul sustine ca noile prevederi nu sunt indreptate impotriva celor care realizeaza cu adevarat acte de cultura, ci impotriva celor care se folosesc de drepturile de autor pentru evaziune fiscala. 

"Este vorba de cei care utilizeaza intr-o maniera abuziva drepturile de autor ca o modalitate de evaziune fiscala. Ordonanta isi propune sa limiteze abuzurile pe drepturi de autor, este vorba de aceia care nu creaza, nu realizeaza asemenea activitati sa plateasca taxe, iar pentru cei care realizeaza cu adevarat drepturi de autor regimul ramane practic neschimbat. 

Daca o persoana are un loc de munca si, ocazional, are si o activitate prin care realizeaza un act de cultura, regimul nu se modifica", a spus Boc.

Seful Executivului considera ca statul roman nu isi poate permite sa tolereze evaziunea fiscala in conditiile in care trebuie sa asigure cetatenilor anumite servicii la un standard mai bun.

"Stiu ca nu e placut pentru o persoana care nu platea pana acum contributie la sanatate sau la pensie, dar realiza un venit ca orice roman. Acum trebuie sa plateasca pentru ca avem nevoie si de o sanatate mai buna si de pensii care trebuie platite. 

Ganditi-va ca in domeniul sanatatii 10,8 milioane de romani nu platesc asigurari de sanatate, dar avem pretentia sa asiguram si posturi mai multe in sistemul sanitar, sa avem si dotari mai bune. Banii nu vin din cer, banii trebuie folositi cu chibzuinta si toti sa platim aceste taxe catre stat", a argumentat premierul.

El a mentionat cazul soferilor care sunt platiti pe drepturi de autor si nu plateau taxe la stat, dar si al jurnalistilor platiti pe cartea de munca cu salariul minim pe economie, dar care primeau in plus venituri pe drepturi de autor pentru care nu plateau asigurari de sanatate sau somaj. 

"Este si o forma de protectie a celui in cauza pentru ca si un jurnalist care poate sa-si piarda slujba nu beneficiaza de sprijinul statului in perspectiva sanatatii, a somajului, si a pensiei pe masura muncii prestate", a spus Emil Boc. 

In perioada urmatoare, Guvernul intentioneaza sa poarte noii discutii cu cei care realizeaza cu adevarat venituri de drepturi de autor pentru a-i convinge ca masura nu este indreptata impotriva lor.

De asemenea, Boc a dat asigurari ca nu va fi nevoie ca cetatenii sa stea la coada pentru a-si plati darile deoarece in curand va fi implementat sistemul informatic care va permite plata electronica a impozitelor.

"Ceea ce am cerut in Guvern se va realiza, anume informatizarea si preluarea online a formularelor astfel incat in Romania secolului XXI sa diminuam acest fenomen birocratic, iar pana la 25 septembrie partea online se va realiza. In plus, lucram la comasarea bazelor de date astfel incat cetatenii sa completeze cat mai putine formulare. Si aici in ultimii 20 de ani nu s-a facut nimic, iar noi trebuie sa realizam aceste lucruri in cateva luni", a mai informat primul-ministru.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#boc, #impozitare, #jurnalisti , #stiri Emil Boc