Boc: Guvernul va prezenta pana pe 15 aprilie un plan de reducere a parafiscalitatii

Joi, 12 Martie 2009, ora 09:28
1307 citiri
Boc: Guvernul va prezenta pana pe 15 aprilie un plan de reducere a parafiscalitatii

Guvernul a constituit un grup de lucru interministerial pentru reducerea, comasarea sau schimbarea numarului de taxe si tarife, iar concluziile vor fi prezentate pana pe 15 aprilie, a spus, miercuri seara, primul ministru al Romaniei, Emil Boc.

"Am adoptat astazi un memorandum cu privire la reducerea numarului de taxe si tarife incepand cu cele ale caror costuri de administrare sunt superioare incasarilor efective", a spus primul ministru. El a adaugat ca, in prezent, sunt identificate 558 de impozite si taxe instituite printr-un numar de 185 de acte normative, "si, din nefericire, pentru foarte multe dintre aceste taxe, ne costa mai mult sa le administram decat sa luam bani efectiv din punerea lor in practica".

"Din acest punct de vedere, pana in data de 15 aprilie, pe un grafic pe care ministrul Finantelor il va prezenta, vom prelua de la ministere propunerile de anulare, reducere sau comasare a unora dintre aceste taxe si tarife pentru simplificarea legislatiei fiscale din Romania", a precizat Boc.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Poghea, a propus, miercuri, guvernului constituirea unui grup de lucru interministerial, format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor si din fiecare minister desemnat sau institutie publica implicata.

"Vom efectua o analiza cost/beneficiu referitoare la fiecare taxa si tarif in parte si vom analiza si vom decide oportunitate mentinerii sau nu a acestora. Acest lucru se va intampla pana pe data de 31 martie 2009, cand vom prezenta Guvernului Romaniei o informare cu rezultatele analizei si propunerile grupului de lucru ministerial", a precizat Pogea.

In functie de aceste decizii de reducere, comasare sau schimbare a nivelului lor, vor urma elaborari de acte normative din partea fiecarui minister. "Din 558 de taxe, impozite si tarife, 74 sunt de natura fiscala, 484 sunt taxe si tarife nefiscale.

La Ministerul Mediului sunt 102 taxe si tarife, la MAI 50, la Ministerul Economiei 41, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii 40, Ministerul Agriculturii 37, Ministerul Sanatatii 35, Justitie 30, Agentia Sanitar Veterinara 29, Munca 24, si asa mai departe", a mai spus Pogea.

Ministrul de Finante a mai spus ca mizeaza pe o "mult mai buna predictibilitate pentru mediul de afaceri" din Romania dupa ce va fi finalizat noul cod fiscal.

Pogea a mai spus ca Guvernul ar putea afisa proiectul de cod fiscal in cel mult doua saptamani, dupa ce va trece "prin filtrul expertilor", si are in vedere finalizarea sa in prima parte a acestui an. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#parafiscalitate, # impozite, # taxe, # legislatie , #stiri Emil Boc