Boc: Guvernul nu are "nicio neliniste" pentru deficitul din 2009

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 23:15
1196 citiri
Boc: Guvernul nu are "nicio neliniste" pentru deficitul din 2009

Guvernul nu are "nicio neliniste" in privinta deficitului bugetar pe anul 2009, in conditiile in care rezultatul a fost validat de catre oficialii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si al Comisiei Europene in discutiile recente cu autoritatile romane, a declarat premierul Emil Boc.

El a raspuns astfel intrebat fiind la postul public de televiziune cum comenteaza cifrele anuntate, joi, de Eurostat, conform caruia Romania a inregistrat un deficit bugetar de 8,3%.

Premierul a aratat ca Romania si-a respectat angajamentul unui deficit bugetar de 7,3% in 2009 si a amintit ca deficitul bugetar este calculat dupa formule diferite la nivelul FMI si, respectiv, al CE.

Romania a avut anul trecut al optulea deficit bugetar din Uniunea Europeana ca procent din PIB, dupa metodologia ESA95, dar se numara printre statele membre cu cele mai reduse niveluri ale datoriei publice, potrivit Eurostat.

Astfel, in 2009, statele membre cu cele mai mari deficite bugetare ca procent din PIB, dupa metodologia ESA95, sunt Irlanda (14,3%), Grecia (13,6%), Marea Britanie (11,5%), Spania (11,2%), Portugalia (9,4%), Letonia (9%), Lituania (8,9%), Romania (8,3%), Franta (7,5%) si Polonia (7,1%).

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, joi, ca este ingrijorat cu privire la cresterea deficitului bugetar in Romania, subiect despre care a discutat in intalnirea de la Bruxelles cu presedintele Traian Basescu, mentionand ca tinerea sub control a indicatorului trebuie sa fie o prioritate.

#boc, #guvern, #deficit, #barroso , #stiri Emil Boc