Mesajul transmis joi de ministrul Muncii in cazul pensiilor este acela ca Romania ar putea avea probleme cu sustinerea sistemului de pensii pe termen mediu si lung daca nu va avea suficienti contributori, a declarat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.
El a aratat joi seara, la postul public de televiziune, ca acest lucru nu reprezinta o noutate, dar ca reforma pensiilor initiata de Guvern a inceput deja sa aiba rezultate pozitive.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, joi, ca Romania are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58 la suta, iar daca aceasta nu va ajunge la 64-65 la suta, vor fi probleme mari, pentru ca statul se afla in imposibilitatea de a plati pensii.
El a aratat ca sistemul de pensii din Romania este un sistem de tip piramidal atat timp cat sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat.
"Avem o rata de ocupare de 58 la suta, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creste aceasta rata de ocupare si daca nu vom reusi sa o crestem la 64-65 la suta avem probleme mari, pentru ca nu poti plati pensiile.
In acest caz ajungi sa cresti varsta de pensionare pentru ca prea multe solutii nu sunt. (...)
Contributiile colective dateaza din secolul ale XIX-lea si reprezinta un sistem piramidal, un fel de schema Ponzi", a declarat ministrul Muncii.
O schema Ponzi este o operatiune investitionala frauduloasa ce implica plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane si nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat in realitate.
Termenul de schema Ponzi este folosit indeosebi in Statele Unite ale Americii, in timp ce in alte tari nu se face nicio deosebire intre aceasta schema si alte scheme piramidale.
Pe acelasi sistem functioneaza si sistemele piramidale de vanzari tip MLM, unde, intr-o anumita proportie, naivitatea celor inscrisi este benefica celor ce initiaza acest tip de sistem.