Boc e optimist: scapam de criza in ianuarie 2010

Vineri, 14 August 2009, ora 13:03
1396 citiri
Boc e optimist: scapam de criza in ianuarie 2010

Primul ministru Emil Boc a declarat vineri, in timpul unei vizite in judetul Cluj, ca, incepand cu ultimul trimestru al acestui an, caderea economica va fi oprita, urmand ca, din ianuarie 2010, Romania sa cunoasca o usoara crestere economica, transmite corespondentul NewsIn.

"Fara bani injectati in economie, fara bani injectati in infrastructura, fara bani injectati in investitii nu vom putea pregati relansarea economica a tarii. Ori, eu cred ca, incepand cu trimestrul 4 al acestui an, vom opri caderea economica si vom incepe practic, in trimestrul 1 al anului 2010, o usoara crestere economica.

Sunt cateva conditii ca acest lucru sa se intample. In primul rand, sa continuam investitia masiva in infrastructura, adica sa continuam injectia de bani in economie, in investitii, investitii in infrastructura, de la cea rutiera, la reabilitatarea termica a blocurilor, din domeniul agriculturii, din educatie, aceasta este una din conditii.

Vom face o rectificare bugetara prin care ne vom asigura ca atat cat putem, in limitele constrangerilor actuale, vom da in continuare bani pentru investitii", a afirmat premierul, adaugand ca rectificarea bugetara va tine cont de prioritatea absoluta a Guvernului de a aloca 20% din buget pentru investitii.

Premierul a mai spus ca a doua conditie pentru relansarea economica este data de necesitatea ca bancile sa dezghete "definitiv" conditiile de creditare.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

"Bancile sa coboare pretul creditelor pentru IMM-uri, pentru investitori, pentru ca fara o coborare a dobanzilor in continuare nu vom putea asigura o reala relansare a economiei".

In al treilea rand, premierul a amintit ca absorbtia fondurilor europene este si ea in continuare esentiala pentru relansarea economiei.

"Cred ca, chiar daca au mai aparut unele obstacole si mai apar, suntem pe drumul cel bun si aceste fonduri europene vor asigura in continuare premisele opririi caderii economice, asa cum am spus, incepand din trimestrul 4, si a relansarii econimice incepand cu trimestrul 1 al anului 2010", a mai spus premierul.

Premierul a vorbit in acest context si de necesitatea reformei administrative a statului roman, care nu a fost facuta in ultimii 20 de ani.

Emil Boc a spus ca necesitatea cheltuirii responsabile a banilor publici include adoptarea legii salarizarii unice, reforma privind agentiile statului, realizarea unor standarde de cost a functionarii unitatilor administrativ teritoriale, reformarea sistemului de pensie, prin aplicarea principiului contributiviatii, adoptarea unui pachet privind legile educatiei, care sa permita modernizarea acestui domeniu, precum si descentralizarea adevarata in toate domeniile.

"Aceste economii sunt pentru toti anii care vor urma, prin reforma agentiilor statului. Nu e neaparat ca se fac economii anul acesta, e foarte bine ca se fac economii prin banii pe care ii aducem la bugetul de stat, dar ganditi-va ca aceste economii sunt pentru totdeauna de aici inainte, ca nu vom mai avea un numar de sute de agentii, iar bugetele acestora vor fi la stat, nu vor mai fi la agentii discretionare, care sa-si cumpere ambarcatiuni Mary Fisher cand doresc ele si statul va decide unde si cum va investi banii, in interes public", a mai spus Emil Boc adaugand ca Guvernul trebuie sa dea bani acolo unde trebuie.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#boc, #economie , #stiri Emil Boc