Boc, despre verificarile Eurostat: nu ridica probleme Romaniei

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 00:52
1308 citiri
Boc, despre verificarile Eurostat: nu ridica probleme Romaniei

Premierul Emil Boc a declarat, marti, la Brasov, ca verificarile pe care Eurostat le-a cerut in ce priveste deficitul bugetar si datoria publica nu ridica niciun fel de probleme Romaniei si ca acestea sunt verificari normale, legate o serie de raportari ale CFR Infrastructura si Termoelectrica, potrivit Newsin.

"Este vorba de perioada 2007, 2008, 2009 cu privire la unele date raportate de CFR Infrastructura si Termoelectrica, date communicate de Romania prin intermediul Institutului National de Statistica, date asupra carora se fac niste reverificari, la fel ca si in cazul Marii Britanii, la solicitarea Eurostat-ului.

Este o procedura normala, se reverifica aceste date care vizeaza, repet, perioada 2007 - 2009.

Acest lucru nu pune, in acest moment, nici un fel de probleme Romaniei", a declarat premierul, transmite corespondentul NewsIn.

Premierul Emil Boc s-a aflat marti la Brasov in calitatea sa de candidat la presedintia Partidului Democrat Liberal, pentru a-si sustine motiunea in fata membrilor filialei Brasov a PDL.

El a fost insotit la Brasov de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, ministrul de Interne, Traian Igas, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si de presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

Eurostat si-a exprimat, marti, rezerve fata de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar si nivelul datoriei guvernamentale in 2010.

Biroul de statistica al Uniunii Europene s-a referit la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate in sectorul administratiilor publice, conform metodologiei ESA 95.

Potrivit datelor furnizate de Romania, deficitul bugetar in 2010 a fost de 6,4% din PIB, in timp ce nivelul datoriei guvernamentale era de 30,8% din PIB.

Institutul National de Statistica a anuntat, marti, ca, in septembrie, va furniza catre Eurostat detalii pentru inlaturarea rezervelor privind calitatea datelor furnizate de Romania la 31 martie, verificarea urmand sa fie facuta de experti din partea Ministerului Finantelor Publice, Bancii Nationale a Romaniei si Institutului National de Statistica.

"In sedinta Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare. Verificarea datelor de catre experti din Ministerul Finantelor Publice a fost deja declansata ca urmare a discutiilor purtate cu expertii Eurostat.

Alaturi de expertii din cadrul structurilor Ministerului Finantelor Publice la verificarea calitatii datelor urmeaza sa participe si experti din Institutul National de Statistica si Banca Nationala a Romaniei", se arata intr-un comunicat transmis marti de Institutul National de Statistica (INS).

Dupa verificarea datelor si identificarea cauzelor care au condus la inregistrarea discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare, Eurostat va primi, cu ocazia raportarii din septembrie 2011, detaliile necesare pentru inlaturarea rezervelor formulate.

Conform Tratatului privind functionarea Uniunii Europene si a Regulamentului nr. 479/2009, toate tarile UE, inclusiv Romania, transmit la Eurostat de doua ori pe an, respectiv pe 31 martie si 30 septembrie, Notificarea deficitului si datoriei guvernamentale.

Rezerve legate de calitatea datelor au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti privind datele transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie, inclusiv pentru ultima Notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011, se mai spune in comunicat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#emil boc, #verificari eurostat, #datorie publica, #deficit bugetar , #stiri Emil Boc