Boc despre iesirea Romaniei din recesiune: Eu sunt un optimist moderat

Vineri, 27 August 2010, ora 18:01
1147 citiri
Boc despre iesirea Romaniei din recesiune: Eu sunt un optimist moderat

Premierul Emil Boc a declarat vineri, intrebat daca Romania a iesit din recesiune, ca potrivit cifrelor oficiale prezentate de INS in trimestrul doi a existat crestere economica si a crescut productia industriala, dar s-a declarat un "optimist moderat", relateaza NewsIn.

"Eu doar va invit sa ne uitam la cifrele oficiale prezentate de Institutul National de Statistica, acest Institut ne-a aratat faptul ca in trimestrul doi am avut o crestere economica pentru prima data in raport cu ultimele trimestre- este un prim semn si vom vedea daca el se va confirma si in perioada urmatoare- productia intrustriala am vazut ca este in crestere si cunoaste una dintre cele mai bune rate din Uniunea Europeana.

Sunt cateva semne. Eu sunt un optimist moderat si asteptam si datele viitoare", a precizat primul-ministru vineri, intrebat de presa daca Romania a iesit din recesiune.

In plus, Emil Boc a explicat ca din perspectiva cheltuielilor bugetare, analiza pe primele sapte luni ale anului arata ca acestea, dar si cheltuielile cu asistenta sociala sunt in scadere, numarul posturilor in sectorul bugetar este si el in scadere iar veniturile la bugetul de stat au inceput sa creasca.

"Cheltuielile materiale sunt si ele reduse cu mentiunea ca la nivel local, din nefericire, inca sunt in crestere, deci sunt semne ca programul de restructurare si de reforma a statului incepe sa-si atinga obiectivele.

Acest lucru il puteti observa analizand datele publice atat la INS cat si la Ministerul Finantelor", a precizat seful executivului.

In conditiile in care presa a insistat sa stie daca aceste date arata ca Romania a iesit din recesiune, primul-ministru i-a invitat pe ziaristi sa traga singuri concluziile:

"Stiti ce inceamna definitia recesiunii, stiti ce inseamna definitia crizei, eu v-am precizat datele pe care le avem si va las pe fiecare dintre dvs sa trageti concluziile".

Intrebat care sunt datele economice pentru cel de-al doilea semenstru, Boc a aratat ca acesta nu s-a incheiat inca, singura certitudine fiind ca, potrivit analizelor Comisiei Europene si a Fondului Monetar International, Romania va avea, in 2011, o crestere economica de pana la 2%.

"Daca nu ar fi fost problemele legate de inundatii si mai ales de majorarea TVA-ului din cauza deciziei Curtii Constitutionale am fi stat si mai bine", a constatat Emil Boc.

Primul-ministru Emil Boc a participat, vineri, la Ministerul Muncii, alaturi de Mihai Seitan, la o intalnire cu reprezentantii patronatelor.

"Am prezentat patronatelor cateva din proiectele pe care Guvernul le are in dezbatere si in pregatire: ma refer la faptul ca achitarea datoriilor restante reprezinta o prioritate si la rectificarea bugetara am facut acest lucru, capitalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri in vederea sustinerii firmelor care au castigat proiecte europene, eliminarea impozitului minim, coborarea pragurilor pentru firmele care angajaza someri si desfasoara investitii in economie in sensul de a putea primi mai usor ajutoare de la stat, cardul pentru IMM-uri sunt doare o parte dintre masurile pe care avem in vedere sa le promovam la inceputul toamnei", a spus Boc. 

#boc, # recesiune, # crestere, # economica , #stiri Emil Boc